Svenska
Blog

Spelmoment att uppleva (2)

Tidigare spelmoment:

Finding Mr. Tibbits (Condemned: Criminal Origins)
_____________________________________________________

Fallout 3
Growing Up in Vault-101
_____________________________________________________

Få spel reflekterar en fiktiv karaktärs fulla liv. Från födelse till död. Barndom, skolgång, pubertet, mognad och alla andra målstolpar vi människor når under vår tid på denna jord. Fallout 3 är ett av dessa få spel. Ett spel som låter oss se vår egna karaktär växa och utvecklas. Här finns många spelmoment att uppleva, men det mest älskvärda och kraftfulla är troligen hela första timmen i spelet. Då får vi nämligen uppleva vår karaktärs uppväxt i Vault-101, ett av många skyddsvalv som byggdes i bergen för att skydda den amerikanska befolkningen mot det horribla kärnvapenkriget.

I ett rollspel är det viktigt med inlevelse. Inlevelse hjälper oss att fatta tycke för spelvärlden och dess invånare, och därför är huvudkaraktärens uppväxt lika essentiell i Fallout 3 som den är i riktiga livet. I Vault-101 får vi ta våra första steg, utforska lekhagen och rota igenom leksakslådan. Vi får fylla år, öppna alla fina presenter och äta den goda födelsedagstårtan. Vi får gå i skolan, ta examen och stå upp mot mobbare. Vi får även ha några djupa samtal med vår far, om religion och världen utanför.

Till sist får vi se samhället som är Vault-101 falla i spillror. Saker går fel och vi tvingas fly vår enda trygghet i livet. Vi tvingas fly Vault-101. I och med detta får vi även ta våra första steg i det enorma ödelandet som väntat utanför valvet i så många år. En rutten plats, men det öppna landskapet och det ej-konstgjorda ljuset kommer som en befrielse. Vind och temperatur. Man känner skillnad, trots att det är ett spel. Inlevelse.

Fallout 3 möttes med kritik från tidigare fans av serien, men jag som aldrig upplevt varken Fallout eller Fallout 2 fann istället 2008 års bästa spel. Gör er själva en tjänst och spela Fallout 3 - åtminstone detta moment - om ni inte redan gjort det.

Fallout 3 - Walkthrough (Part 1)
Fallout 3 - Walkthrough (Part 2)
Fallout 3 - Walkthrough (Part 3)
Fallout 3 - Walkthrough (Part 4)
Fallout 3 - Walkthrough (Part 5)

Spelmoment att uppleva (2)

"I am Alpha and Omega, the beginning and the end."
- Revelation 21:6

HQ