Svenska
Blog

Spelmoment att uppleva (7)

Tidigare spelmoment:

1. Finding Mr. Tibbits (Condemned)
2. Growing Up in Vault-101 (Fallout 3)
3. Endgame (Full Throttle)
4. Forsaking the World for Love (Prince of Persia)
5. A Night at Rock Solid (Conker's Bad Fur Day)
6. The First Time I Died (The Darkness)
_____________________________________________________

Quake IV
Stroggification
_____________________________________________________

Förstapersonsperspektivet är väl troligen den raka motsatsen till någonting nytt och fräscht i spelväg, men trots det är det inte många utvecklare som försöker ta konceptet till sin fulla potential. Majoriteten av tiden spenderar vi nog med att skjuta nazister eller utomjordingar, med det är när vi får se våra "kroppar" interagera med omgivningen och de andra karaktärerna som perspektivet leverarar en inlevelsekänsla som inte går att uppnå på något annat sätt i spel.

Vad sägs om att dra ut en kula ur benet med hjälp av en tång i Far Cry 2? Eller vad sägs om att få en enorm borr inkörd genom magen som i den där trailern till Bioshock? Bli påhoppad av en narkoman i Condemned 2, kanske? Det är vid dessa tillfällen som förstapersonspektivet skiner som allra mest. Det känns som att någonting verkligen händer dig, och inte din spelkaraktär.

Några som förstod detta var Raven Software när de skapade Quake IV. Själva spelets kvalité kan diskuteras, men det finns en sekvens som verkligen gjorde spelet minnesvärt. Detta är troligen första gången vi gamers får uppleva ohygieniska operationer, plågsamma hjärntvättningar, makabra tortyrer och slaskiga lemlästningar utförda på "våra egna kroppar".

Quake IV - Changing to Strogg

Spelmoment att uppleva (7)

HQ