Svenska
Blog

Best of PSVR

Skrivet av Mikael den 18 mars 2019 kl 18:12

The Wizards blev min första nya recension och det var ett okej VR-spel utan större sensationer. Men vilka är de riktigt bra VR-spelen då? Med brasklapp för att jag inte äger ett PC-headset än, här är de bästa spelen i VR just nu. Först fem stycken bubblare som inte riktigt nådde ända fram. Moss är ett dundercharmigt äventyrsspel där du vakar över en modig liten muskrigare. Keep Talking and Nobody Explodes fungerar i teorin utan VR men upplägget är extra genialt när man vrider och vänder på en bomb i sina händer medan kompisarna skriker förvirrade instruktioner från manualen. Wipeout: Omega Collection fick sent omsider ett fullständigt VR-läge och det är lika intensivt som det låter. Inte ett spel att börja med men att aspirera till att klara av. Rez Infinite är en tidlös klassiker som blev ännu lite bättre i VR vilket också passade ihop med spelets tema. Och så har vi Tetris Effect, som gör pusslandet ännu mer benäget att fastna i hjärnbarken. Men nu över till de riktiga höjdarna.

(5) Déraciné
From Software är förstås mer kända för Souls-serien och, längre bak i tiden, för mechsimulatorer. Men istället för ett Armored Core VR blev deras första VR-titel äventyrsspelet Déraciné. Som ett spöke som existerar utanför tiden utforskar du en kuslig senviktoriansk herrgård där en grupp föräldralösa barn lever. Utan att förlita sig på skräckklyschor lyckas Hidetaka Miyazaki bygga upp en lågmäld, vacker och dramatisk historia fullproppad av välskrivna karaktärer. En framtida klassiker som känns som en blandning av Myst och Shadow of Memories.

(4) Skyrim VR
Med åtta år på nacken har Skyrim spelats framlänges, baklänges och ut-och-in vid det här laget, men VR tillför ändå något alldeles extra. Att ströva genom vildmarken blir en upplevelse i sig, och att rusa fram genom slottsruiner med tvåhandssvärdet i högsta hugg eller smyga med en pil på strängen i jakt på vampyrer blir aldrig trist. Det gäller förstås att spela det med Move-pinnar, annars är det bara måttligt mer inlevelserikt än originalet, och då förstås utan åtta års grafiska moddar.

(3) Astro Bot: Rescue Mission
Bakom tidernas mest shovelware-doftande namn döljer sig ett genialt plattformsspel som med viss rätt kan kalla sig för VR-teknikens svar på Mario. Sonys supercharmiga robot utforskar dundermysiga plattformsmiljöer som helt och hållet bygger på det faktum att du finns mitt i dem. Det är som att sitta på golvet i barnrummet med alla sina leksaker runt omkring sig, men nu lever allt sitt egna liv. En klar systemsäljare och om Sony har ett Astro Bot 2 redo för Playstation 5 så kommer den här tekniken äntligen att dominera.

(2) Beat Saber
Vad får man om man korsar Guitar Hero med Star Wars? Jo, ett musikspel som är ofattbart simpelt och samtidigt ofattbart underhållande. I takt med musiken åker block mot dig och du måste hugga sönder dem med dina två ljussablar. Det geniala ligger i den intensiva kopplingen mellan musik och rörelser, och det hela blir en koreograferad dans som får dig att känna dig som en ovanligt dansant jediriddare. Det är också det perfekta spelet att demonstrera VR med, för det finns inte enklare instruktioner än "hugg kuberna åt det håll som pilarna visar".

(1) Superhot VR
Med en liten marginal är det ändå Superhot VR som är det absolut coolaste man kan göra i VR. Originalet var genialt i sig, men VR-versionen tar det hela flera steg längre. Man placeras fortfarande i en actionsekvens och så fort man rör sig gör även fienderna det, men inlevelsen blir oändlig när du faktiskt måste ducka för skott samtidigt som du slår en hagelbrakare ur händerna på den närmaste motståndaren. Att parera skott efter skott ur luften för att sedan kasta din tomma pistol på din sista fiende är också något som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, och ett destillerat VR-ögonblick som platt spelande aldrig kan återge. Superhot VR är som att spela huvudrollen i de galnaste actionfilmerna, bara det att allt är uppbyggt av vit plast. Om du undrar varför folk är så begeistrade av VR, testa det här.

Best of PSVR

HQ