Svenska
Blog

Mera Disney-remakes

Skrivet av Mikael den 28 augusti 2019 kl 17:20

Ett tag var det en oskriven regel att de enda spelen man verkligen behöver samla på är (bra) licensierade sådana, för såna brukar försvinna rätt snabbt och aldrig återvända. Men på sistone gäller inte ens det. Många av Disneys klassiska spel (mestadels av Capcom men även en del från Virgin) var länge samlarobjekt men sen kom ju en remake av både Castle of Illusion och Duck Tales, och sen fick vi hela NES-samlingen, och nu senast utannonserades Aladdin och Lion King som båda får uppfräschade versioner.

Det är förstås inplanerat för att passa in med hemversionerna av de senaste två omgjorda filmerna, vilket är en liten rolig parallell då Aladdin till Mega Drive hade en legendariskt kort utvecklingstid just för att kunna släppas samtidigt som VHS-versionen. Men vi får ändå möjlighet att spela tre riktigt bra spel. Ja, för Mega Drive- och SNES-versionerna av Aladdin var ju helt olika medan Lion King (om jag minns rätt) åtminstone var samma spel i grunden. Att man lyckas ge ut spel från två helt olika utvecklare är ju också en liten bedrift.

Och så får vi tillfälle att återuppliva en gammal rivalitet, för få speldebatter är lika infekterade (och uråldriga) som vilken version av Aladdin som är den bästa. Virgins Mega Drive-spel hade assistans direkt från Disney och plockade sin animation från deras animeringsstudio, medan Capcom byggde sitt spel på samma geniala recept som alla deras andra SNES-klassiker. Själv tycker jag att SNES-spelet är bättre, men vad tycker du?

Rättelse: Nu säger man att Aladdin enbart är Mega Drive-versionen ... vilket sänker min hype rejält. Ack!

HQ