Svenska
Blog

Japan 2001: Den Den Town

Skrivet av Mikael den 10 oktober 2019 kl 22:03

Den första gången jag var till Japan besökte jag Kyoto och Osaka. På den tiden (vi snackar långt innan sociala medier och smartphones) var det betydligt svårare att planera. Jag kunde inte bara dra upp hundra videor om vad som finns att göra på ett givet ställe eller promenera längs gatorna på Google. Men jag lyckades hitta några guldkorn, och ett av dem var Den Den Town.

Av någon anledning vågade jag inte åka till Tokyo, vilket jag ångrar nu. Men Den Den Town i Osaka var och är en budgetversion av Akihabara, i närheten av den stora Namba-stationen. Då var Gran Turismo 3 och Sakura Wars 3 de stora nyheterna som blästrades ut från varenda högtalare, och jag fick prova på att köra lite på en testmaskin. Men allra mest rotade jag i begagnathyllorna. Just då var Saturn rätt nyligen avliden och överallt reades spelen ut för vrakpriser. Vissa lite ovanligare spel som X-Men vs Street Fighter eller Samurai Shodown 3 (med minneskort) kostade brutala 150 kronor, men Nights fick jag för 70 kr, Fighters Megamix för en femtiolapp och Vampire Hunter för en tjuga. Det blev också en hel del Neo-Geo Pocket på den resan. En av butikerna jag besökte var den legendariska Super Potato, där jag lätt kunde leta rätt på Bubble Symphony, uppföljaren till Bubble Bobble, till Saturn. Men jag minns ändå inte så värst många olika butiker, trots att jag var där i en vecka och förmodligen spenderade tre dagar bara i Den Den Town. Å andra sidan var det arton år sedan.

Det märks också nu när jag besöker Den Den Town igen, via Google Streetview. Men det kändes inte riktigt korrekt. Jag hade ett distinkt minne av en gångbro över korsningen utanför de stora spelbutikerna, men det fanns ingen. Jag hade bara tagit några enstaka bilder, men på en stod jag på bron och kollade längs vägen, och den vyn kunde jag hitta. Det visar sig att bron är borttagen och alla butikerna runt korsningen har bytts ut. Lite lustigt nog är ett av mina planerade besöksmål Hero Gang, som ligger i samma byggnad där jag såg en massa Gran Turismo och dessutom köpte Sakura Wars, men nu säljs det samlarfigurer där. Super Potato verkar också vara flyttat. Det enda som ligger kvar är McDonalds, som jag besökte då jag var livrädd för att prova japansk mat (den här gången lär jag dock besöka dem för att prova de Japan-exklusiva rätterna).

Det lär bli en uppdaterad berättelse om Den Den Town, men jag minns en fascinerande plats trots att jag hann se så lite den gången. Det blir första anhalten när vi landar i Japan.

Japan 2001: Den Den Town

Bilden jag hade därifrån var supertrist så det blir mig, 18 år yngre, under ett körsbärsträd istället. Iförd stilenlig Half-Life-tisha!

HQ