Svenska
Blog

Japan 2019: Närbutikernas fenomenala mat

Skrivet av Mikael den 30 november 2019 kl 10:36

Det här med närbutiker är knappast ett japanskt fenomen. Vart du än går i en någorlunda stor svensk stad finns en Pressbyrån eller Seven-Eleven eller en bensinmack. Men du kan inte direkt förvänta dig någon särskilt god mat där. I bästa fall kanske en B-L-T-macka, men dina val står egentligen mellan om du vill ha en vanlig grillkorv eller en kabanoss, och om du vill ha vanligt korvbröd eller french hot dog-bröd. Det enda de brukar vara bra på är fikabröd, om du lyckas tajma så det är nybakat.

I Japan är däremot närbutikerna ett ställe där du kan förvänta dig en riktig smakupplevelse. Förutom ett grundsortiment av allt du kan tänkas behöva en genomsnittlig dag, inklusive typ kopiator, bankomat (Seven-Elevens maskiner tar svenska Visa och Mastercard utan problem) och biljettutlämning, så har japanska Seven-Eleven, Family Mart och Lawson ett fantastiskt utbud av små och stora rätter.

En stor kategori som jag inte hade möjlighet att prova är de kompletta matlådorna, bento. Men de är generellt av mycket hög kvalitet och förstås alldeles färska. Oftast går de att äta kalla, men du kan också be att få dem uppvärmda. Ibland, som med ramenskålarna, är det dock lämpligast att tillreda dem hemma, vilket kan vara lite knepigt när man är på resande fot. Vi köpte dock bento på ett annat ställe inför tågresan mellan Hiroshima och Tokyo. Lådorna som är specifikt för tåg kallas ekiben, och är ofta extremt eleganta.

En annan grej jag kan rekommendera är de olika matbröden. Och det menar jag bokstavligen. Det finns en stor variation av färskt bröd med kanske en hamburgare i, eller med smält ost och skinka, eller vitlöksbröd, allt vakuumpackat utan att behöva kylskåp. En klassiker är katsu sando, där man får en panerad köttbit (oftast fläsk) mellan två vita brödskivor. Vill man ha en mer traditionell macka så finns det ett stort utbud av triangelskurna småmackor, ibland så enkelt som med bara sallad i, men också med omelett, ost och skinka eller annat. Värt att påpeka är dock att du får väldigt svårt att hitta grovt bröd i Japan. Det mesta är supervitt, superfluffigt och totalt substanslöst. Lyckligtvis är fyllningen oftast strålande.

Sen finns en hel kategori som överhuvudtaget inte existerar i Sverige: onigiri eller risbollar. De här "bollarna" är dock oftast triangelformade och består av pressat kokt ris med en av många fyllningar i. Och det är inte bara smaksättning, utan köper du en onigiri med biff så är det faktiskt några små bitar av välmarinerat kött inuti. Onigiri är extremt smidiga att ta med sig och äta som frukost eller mellanmål. Det är också, som på alla andra ställen i Japan, fantastiskt bra ris, av en klass som är väldigt svår att hitta i Sverige.

Snacks och godis finns förstås, men brukar ändå ha ett relativt litet utbud. Godis i Japan är generellt inte imponerande. Det finns en del choklad och en del hårt gelegodis, men där är Sverige definitivt bättre (Sverige är ju generellt väldigt bra på godis). Chipsvarianterna är ofta lite märkliga smaker, även om jag hittade några riktigt bra. Det finns också mycket fikabröd, ofta i små förpackningar. Det roligaste där var melonbread, som inte har direkt något med meloner att göra men är ett ganska kompakt, sött bröd. Det finns också ofta "scones", som är ännu mer kompakt och ofta smaksatt.

Innan vi går in på min favorit kan jag också nämna dryckesutbudet. Japan har förstås inget Systembolaget, och det går att köpa både öl och whisky och sake på de flesta närbutikerna. En höjdare, om man gillar sånt, ska vara Strong Zero som har en ruggig alkoholhalt. Men annars finns också massor av variation i fruktdrycker, kaffedrycker, tedrycker, läsk och vatten. Det är dock mycket färre mineralvattenvarianter än i Sverige, relativt sett. Jag älskar de olika iste-varianterna, särskilt den med äppelsmak (varför finns den inte här, VARFÖR?), och även latte med mer udda smaker som skogsbär eller jordgubb. Jordgubbsmjölk är också rätt vanligt, och väldigt gott. Om man experimenterar så finns det dock en del fällor. Jag är inget fan av grönt te, och än mindre det märkliga vete-teet eller vad det nu ska föreställa.

Men allra bäst då, det är den grillade kycklingen, som alltså är deras motsvarighet till vår hemska korv på rullar. Det finns alltid vid kassan i flera olika varianter. Jag rekommenderar varmt de kryddigare versionerna, där den allra bästa var Lawsons "L Chiki", som är en rejäl bit panerad kycklingfilé med väldigt smakrik panering. Men även kycklingspetten var utsökta, där man förstås har en annan panering än här. En L Chiki, en risboll och en flaska äppelte, det är banne mig en frukost för hjältar det.

Japan 2019: Närbutikernas fenomenala mat

HQ