Svenska

Pewdiepies "nigger"-kontrovers och rasistiska tillmälen i spelmedia

Skrivet av Moose den 11 september 2017 kl 17:04

För lite mer än en vecka sen skrev jag några rader om Effie Karabudas inställning till folk som ber om hjälp - ett debakel som blåste över inom loppet av tre dagar. Det här ilsnabba nyhetsfokuset är ju som bekant symtomatiskt för vår tid.

I dag är det istället allas vår gapiga västergöte Felix Kjellberg som är i blåsväder, och det börjar svalla över i massmedia vid det här laget. DN:s kulturskribent Greta Thurfjell skriver idag om "hur länge Pewdiepie ska tillåtas tjäna pengar på att vara rasist".

Jag vill börja med att konstatera att Greta Thurfjell kommer från Nöjesguiden.se, och numera arbetar på DN Kultur. Jag skummar igenom hennes skrivna material och hittar efter 10-15 minuters sökande sammanlagt tre spelrelaterade artiklar - samtliga handlar om Pewdiepies förehavanden på Youtube. Det är lätt att dra slutsatsen att hon har en något sånär skev bild av Felix Kjellberg, och varför han är populär. Vi som har roat oss med att i alla fall doppa stortån i den streamingbusiness på Youtube och Twitch som omsätter miljoners miljoner sedan några år tillbaka vet ju att Pewdiepies styrka inte ligger i att han roar sig med rasistiska tillmälen till höger och vänster.

Med den brasklappen i effekt blir det genast väldigt svårt att försvara Felix Kjellberg. Thurfjell har rätt i sak, och hennes resonemang är fullt rimligt, men det finns givetvis ett större djup i det här - ett djup som lätt går om intet när slaskblaskorna slänger sig med sensationsjournalistik och fetade rubriker med mycket tecknade pilar hit och dit.

___

Felix "Pewdiepie" Kjellberg är en av världens mest inflytelserika personer. För unga spelintresserade - i synnerhet - killar är han kanske den enskilt största opinionsbildaren, "influencern" och framförallt förebilden. Jag är lite för gammal för att fullt ut ta till mig hans livsverk, men jag har i alla fall roat mig med att titta på när Pewdiepie, den irländske gröntotten Sean "jacksepticeye" McLoughlin och Mark "Markiplier" Fischbach möter sina fans via webcamkarusellen Omegle.

Hade man någonsin tvivlat på deras status som offentliga personer räcker det med att se den videon för att få bekräftat för sig vilken genomslagskraft deras legacy och verksamhet har fått. Det är barn och vuxna av båda kön, i alla åldrar och av alla etniciteter. Det är allt i från små blekfeta datornördar i Spanien till lite lätt svettiga småbarnsmorsor i Minnesota som tappar andningsförmågan, alla kognitiva kroppsfunktioner och mest studsar runt i ett rus av exaltering när de får "träffa" någon av de här figurerna. De har samma status som Ronaldo, Zlatan eller Messi bland sportkidsen, samma status som Beyoncé eller Rihanna bland musikkidsen och samma status som Hollywoods värsta gräddhylla av actionskådisar hos den generella befolkningen.

Det är i skenet av det här som hans handlingar får långt större konsekvenser än man kanske först kan tänka sig. Givet den kulturhistoriska kontexten som präglar västvärldens historieskrivning och civilisations framväxt så är det inte oproblematiskt att en vit man slänger sig med ordet "nigger". Man kan ha fyratusen åsikter om hur det egentligen ligger till eller hur man tycker att det borde ligga till men faktumet att det finns så många olika åsikter är i alla fall ett bevis på att det är just problematiskt.

Det finns fyra variabler i det här som jag tycker är viktiga att komma ihåg

Status. Pewdiepies stjärnstatus är bisarrt stor och det han säger och gör, det ger svallvågor hos en väldigt formbar och mottaglig publik. Det är barn och unga som redan rimligtvis spenderar en ansenlig mängd tid på sociala medier men framförallt framför datorn på olika communities - oavsett om det så är Youtubes kommentarsfält eller mer dedikerade gemenskaper på nätet. Det är inte rimligt att kräva av Kjellberg att han ska ta ansvar för allt vad barn tar till sig och läser in i hans alster, men han måste vara medveten om att han leder en av världens största partier av Följa John. Näthat är redan ett tillräckligt stort problem som det är. Med hans status kommer ett obevekligt ansvar som han verkligen bör ta - om inte annat för att streaming, spelgemenskapen världen över och industrin i stort ska kunna upphöjas från något slags överdimensionerat pojkrum som luktar svett och hormoner, till en lukrativ industri runt en konstform som folk vill ta på allvar.

Tidigare trackrecord. Tidigare har han varit i blåsväder för olika skämt och gliringar som anspelar på judar och anti-semitism - "death to all jews" och den Goebbels-doftande judekarikatyren, bland annat. Kjellberg är långt ifrån ensam om att driva med anspelningar på de här karikatyristiska särdragen hos judar som en homogen grupp. I det senare exemplet tycker jag det är tydligt att han driver med fördomar om judar, medan den förra incidenten skaver lite. Framförallt är den onödig - om man inte tar i beaktning att Pewdiepie i allra högsta grad är en provokatör och att hans fanbase är så pass trogen honom att han kan kosta på sig negativ PR till förmån för de nya tittare han får på grund av uppmärksamheten i media. Den krassa verkligheten är ju inte svårare än så. Men för varje provocerande anti-PK-flört som han ägnar sig åt, desto mer skada gör det. Det är nämligen...

Skadligt för branschen. Den här punkten är egentligen det mest skadliga på lång sikt - i varje fall om man sätter dem i förhållande till de omedelbara konsekvenserna. Jag pratade tidigare om att Kjellberg har möjlighet att vara med och lyfta spelmediet till en respekterad konstform genom att belysa vilken oerhört stor industri det faktiskt är. Han gör sitt eget levebröd en björntjänst i det långa loppet genom att undergräva det intellektuella kapitalet som håller på att formas inom dator- och TV-spel. Nej, jag är självfallet medveten om att en ensam person inte kan stjälpa en hel industri men faktum är att han är en viktig kugge i maskineriet. Det kokar återigen ner till något sorts ansvar som kommer med populariteten. Det går ju inte att blunda ifrån att 50 miljoner prenumeranter medför åtminstone några etiska riktlinjer. Att stävja ungdomen från att anamma ett förlegat språkbruk med rasistiska tillmälen skulle kunna ingå i det ansvaret.

Kontext. Den här punkten tenderar att alltid falla bort när tyckare, debattörer och krönikörer snappar upp någonting sådant här. Det som nu kommer hända inom de närmsta tolv timmarna är att en oerhörd massa människor kommer tycka till om vad som har hänt. De kommer hinna snappa upp ett fåtal beståndsdelar av den här historien. Jag gissar att de kommer vara följande, och i vilket fall som helst räcka för att basera x antal artiklar på:

- Pewdiepie
- Över 50 miljoner prenumeranter på Youtube
- Streaming
- Datorspel
- "Nigger"

Vad som de facto händer i klippet är att Kjellberg lite förstrött skjuter omkring sig och - i affekt - utbrister ungefär "what a fucking nigger, jeez oh my god what the fuck, sorry I don't mean that in a bad way" varpå han börjar skratta.

Kjellberg har förmodligen något sorts rekord i antalet "fuck" i en och samma video - på varenda video han gör. Jag inbillar mig att det kan vara svårt för amerikanska eller engelsktalande människor att förstå, men för egen del finner jag det svårt att uttrycka mig med värdeladdade ord eller rena svordomar på andra språk än svenska. Vilka ord som bär kraft eller är tabu i olika kulturer är mycket baserat på kulturhistoria och ren språkvetenskap. Det blir mest "fuck" och olika varianter av densamma när jag ska svära på engelska. Bär då i åtanke att amerikansk hiphopmusik och film är bekymmerslöst kryddad med ordet "nigger" så kan man enkelt konstatera att ordet helt enkelt inte har samma tabu på svenska. Den svenska motsvarigheten "neger" däremot är ju väldigt laddat å andra sidan, och det tror jag att både jag och Felix Kjellberg har ganska långt till att bara haspla ur oss av misstag.

Slutligen. Jag är nästan säker på att det här inte är någonting annat än en väldigt oskyldig felsägning egentligen - gjord framför en enormt stor publik förvisso. Det är lätt hänt och det är inte världens undergång. Men det är ändå viktigt att ha i åtanke att det han säger och gör inte bara stannar vid en livestream. Han är inte längre någon sorts rättshaverist och underdog som sänder från en källare i Göteborg - han är en av världens mest inflytelserika personer med en miljonpublik av många unga. Det är där i det egentliga problemet ligger, och hur mycket jag än kan gilla en fuck all-inställning till moralpanik så är det här ett steg över den vanliga stormen i ett vattenglas. Det sitter kommittéer och organisationer världen över och funderar över hur de ska nå ut till en ung publik med sina budskap - har man lyckats samla de allihopa i sin youtube-kanal bör man ta chansen att stävja de fördomar och rasism som redan frodas. Pewdiepie är en bättre lärare än vad alla moralkärringar, pekpinnar och gemensamma värdegrunder någonsin kan vara.

HQ