Svenska
Blog
Vem visste att detta var möjligt redan på 70-talet?

Vem visste att detta var möjligt redan på 70-talet?

Alldeles för länge, enbart de inblandade. Orsaken till denna 50-åriga försening är inte i min eller många andras vetskap. De har gjort det igen (eller gjorde det igen). 

De som påstår att naiva, strandpop-grabbarna The Beach Boys inte förändrade hela musiklandskapet på 60-talet har faktuellt fel. Brian Wilson var den första människan inom rock-musiken att utnyttja studion som ett instrument. Idag är 99% av all musik skapat på detta sättet. Rubber Soul av The Beatles, inspirerade Brian att forma det soniska mästerverket Pet Sounds (1966), detta inspirerade i efterhand The Beatles att skapa deras banbrytande Sgt. Pepper-album.

Great minds think alike och Paul McCartney av Beatles står fortfarande fast vid att Brian Wilson har skrivit hans favoritlåt. Bob Dylan tycker man borde donera Brian Wilsons öra till ett museum. Brian, själv, är upptagen med rösterna han fortfarande hör till följd av hans schizofrena anlag. De tar tillbaka honom till 60-talet varje dag med en ständig hörselhallucination av jubel, oväsen och röster som brister ut bandnamnet i olika föreställningar. Varje talang har sitt pris. 

Över nästan 60 år senare är Pet Sounds fortfarande det mest kritikerhyllade albumet. Någonsin. (Källa över samtliga listor från -66 till 2021

Knappt en vecka sedan släpptes ett box set med nytt material från deras två bästa 70-tals utgåvor som bland annat aldrig släppts tidigare och här kan man hitta en säregen guldklimp som snarare påminner om 90-talets indie rock: Sweet And Bitter är ljuvligt annorlunda för ett blandat sortiment av ung rock-genialitet och gammaldags pop-svammel (Beach Boys har gjort gott om båda) och imponerar mest på fronten av att ha ett sound ingen kan gissa är från standgrabbarna. 

Sweet And Bitter

 

Därefter får vi även ett smakprov av Brian Wilsons fördärvade potential att dominera en cover med sin himmelska fågelröst. Låter nästan som ett tidigt Scooby Doo-intro på refrängen.

Seasons in the Sun

 

Big Sur har även fått en uppdatering med en aldrig tidigare delad original mix av en höjdare från det skumma Holland-albumet. Låt ögonen och öronen slukas av solen medan tonerna av denna glada semesterlåten avspelas. 


<style type="text/css">.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {borer:2px outset #def; background-color: #f8f8f8 !important;}.ws_toolbar {z-index:100000} .ws_toolbar .ws_tb_btn {cursor:pointer;border:1px solid #555;padding:3px} .tb_highlight{background-color:yellow} .tb_hide {visibility:hidden} .ws_toolbar img {padding:2px;margin:0px}
</style>

HQ