Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Blog

Varför spelar man spel?

Skrivet av Mr Clint den 20 augusti 2008 kl 14:55

En fråga jag har ställt till mig själv på senaste tiden, varför spelar man spel? För att det är kul säger ni men exakt varför är det kul? Varför kastar man bort sin tid för att spendera sitt liv hjärndött framför TV:n med en kontroll i handen och en konsol vid fötterna när man egentligen kan göra någon nyttigare som t.ex. motionera eller hjälpa sin mor med trädgården. Alla har väl sin anledning, vad är min? Själv så ser jag det bara som en sysselsättning till min gråa och långsamma vardag, dels efter en jobbig skoldag så finns det inget bättre som lockar en till att omfamna sina sinnen runt en konsol med en påse geléhallon vid sidan om.

Vissa andra vill väl som jag bara fly vardagen till en annan värld där man kan åstadkomma saker som man själv vet att man i riktiga världen aldrig skulle lyckas med. Exempelvis så skulle jag aldrig i verkligheten släppa lös min vrede gentemot gräddiga servitriser mitt i en hamburgersylta, det skulle bli... "stökigt" om man vill beskriva det så men det är tack vare GTA IV jag kan göra det utan att få skuldkänslor eller livstid.

Då kan man ju undra varför folk spelar spel som Silent Hill eller Siren, vem vill uppleva ren terror och frivilligt utsätta sig själv för det? Jag gissar på att somliga bara vill prova sina mentala gränser eller så gillar de helt enkelt att bli skrämda. Spel såsom Dead Rising är ju inte ett dugg skrämmande men det är grymt rolig att jävlas med långsamma och tröga zombies som går vilse om man sätter en pappkartong över deras huvud, vilket man verkligen inte skulle inte uppleva i den riktiga världen.

Multiplayer är ett intressant ämne i denna fråga, folk vill väl testa sig själva om de har stake nog att kunna besegra andra spelare runt om i världen. Vissa vill väl bara som jag anta en hårdare utmaning då nästan vilken människa som helst är smartare än en bot. I värsta fall finns det folk som bara vill sprida sin alfahane-status mot andra eller bara små skatungar som vill bevisa hur "imba" de är online.

Spelkontroll är då en viktig del för de som vill ha en ultimat virtuell upplevelse, ett spel med dåliga kontroller vill nog nästan ingen spela och inga intensiva moment skulle åstadkommas. Kontrollen i spelet måste alltså ha flyt när man spelar då det finns nästan inget mer irriterande än när karaktären på skärmen inte gör som man beordrar eller ännu värre gör saker som man inte vill att den ska göra, om något utav dessa inträffar så försvinner din inlevelse direkt och sedan blir du bara arg och ser efter vad som finns på TV för tillfället.

Huvudsaken är att man själv kan prova på olika saker utan att bli negativt påverkad eller skadad i verkligheten. Men om man inte kan skilja på verklighet och fantasi längre så bör man nog inte spela mer och snarast uppge sig till närmsta hus där det finns fina vita tröjor åt en innan man hamnar på 60 minutes.

Varför spelar man spel?

Människan är en väldigt nyfiken varelse som vill prova på en massa olika saker som livet har att erbjuda, se bara på t.ex. mat, film, extrema sporter o.s.v.

Tack för mig!

HQ