Svenska

Okunskap ligger ofta bakom kritiken mot spelvåldet.

Skrivet av mrdanny den 17 december 2018 kl 01:03

Jag prenumererar på en lokal nättidning där jag bor, läser ofta insändare med stort nöje, skriver även själv ibland. Idag läste jag en insändare där författaren i inlägget spyr gälla över spelvåld och hur denna tror att det påverkar dom unga. Historien förtäljer inte om det är en försvunnen släkting till Siwert Öholm eller inte. Jag publicerar hela insändaren i sin helhet. Gör främst detta för att jag undrar om det kan anses vanligt att det är så här människor ser på spel och hur våld påverkar, i så fall tycker jag det är skrämmande. Nå väl, här är insändaren.

När jag för cirka tio år sedan fick se de våldsamma dataspelen, jag syftar främst på GTA (Grand Theft Auto), så kunde jag inte släppa tanken. Hur ska framtiden se ut om vi låter våra barn och unga sitta och spela dessa spel.

Är det bara jag i hela Sverige som tycker att detta är helt sjukt? Vad säger forskningen? Hur påverkas unga människor av dessa grova våldsspel?

Många unga som läser detta vet nog precis hur GTA går till. I det dataspelet är det helt okej att skjuta vilt omkring sig. Man färdas i en bil i ett laglöst land. Man kan våldta, handla med knark och får beröm om man lyckas skjuta någon i huvudet (om jag inte minns fel så säger en röst till den som spelar: "Head shoot god jobb!")

Är det bara jag i hela Sverige som tycker att detta är helt sjukt? Vad säger forskningen? Hur påverkas unga människor av dessa grova våldsspel?

Jag är absolut inte emot dataspel. Jag spelar gärna Fifa och bilspel med mina egna barn.

När jag var yngre älskade jag att spela flygplansspel med flera olika datorer sammankopplade. Jag har för glatta livet jagat orcher i "World of Warcraft". Det jag vänder mig emot är dessa dataspel som har det besinningslösa våldet.

Jag kan tänka mig att det finnas många unga dataspelare ute i Sverige som håller med mig. Jag har sett unga expediter i dataaffärer som rakryggat har vägrat att sälja GTA till mormor/morfar som helt ovetandes om vad det är för ett slags spel som julklapp till sina barn. Dagens barn och unga vet att GTA inte är något vanligt bilspel.

Nu när vi bevittnar detta ursinningslösa våld bland barn och unga, skulle det inte vara smart att ta bort dessa våldsamma dataspel en gång för alla.

Elisabeth Wallin lärare år 4-6

Tillagt 2018-12-17 01:06:
Vet inte vilket GTA man kan våldta i eller få höra en röst som säger "Headshoot, good job", då har jag värvat alla GTA som släppts sedan PS1. Att gissa sig till saker gör dem inte sanna.

HQ