Svenska

Metoo får Hollywood att fatta fega beslut.

Skrivet av mrdanny den 25 juli 2019 kl 00:38

En del kommer säkert rasa över min rubrik, men innan ni gör det kan ni åtminstone läsa klart. Detta har absolut inte med hanteringen av tex trakasserier eller att förbättra det många gånger unkna klimatet för kvinnliga skådespelerskor. Nä denna kampanj har gjort att många studios helt enkelt gör om, eller helt slänger lovande satsningar pga rädslan att få en stämpel som kvinnofientliga. Ett bra exempel på detta är den tilltänkta uppföljaren till den underbara filmen Vem satte dit Rodger Rabbit från 1988. Robert Zemecki hade så sent som 2015 inlämnat ett manus till Disney som direkt köpte manuset som de ( enligt Zemecki själv) älskade då. Ett år senare säger samme Zemecki i en intervju till The Telegraph:
"the current corporate Disney culture has no interest in Roger, and they certainly don't like Jessica at all."

It's true that Roger Rabbit doesn't really seem like it'd fit into Disney's current slate. It's darker and (particularly with regard to Jessica Rabbit) much sexier than the brand is known for these days."

Man kan undra hur Disney tänker här. Man äger idag rättigheterna till tex Family Guy som knappast är mer politiskt korrekt än Jessica Rabbit. Dessutom är hon för guds skull tecknad! Tycker det är en enorm skillnad på våld eller övergrepp i tecknat än på riktig spelfim. I Family Guy flyger det kroppsdelar, och sexskämt, och kvinnoförnedrande humor är snarare regel än undantag i varje avsnitt. Det har Disney inga problem att låta fortsätta producera. Men att återuppliva en klassiker för att en tecknad figur är sexig, nä det kan ju lukta unket. Sen har vi ännu ett exempel på hur fega Disney är, det stavas Den lilla sjöjungfrun. Första filmen får idag massiv kritik i fotspåren av Metoo. Många anser att Ariel är minsann underkastar sig sitt sanna jag för en man. Vet inte riktigt om jag och kritikerna har sett samma film. Det är inte för en man hon offrar sitt liv i havet, det är för kärleken. Störst av allt är kärleken, eller hur var det med det? Nu som alla vet har ju Disney valt att göra ännu en Live action film av just Lilla Sjöjungfrun, hur vågar man då det i Metoos skugga? Jo, man byter såklart hudfärg på Ariel. Hokus pokus så har filmen blivit PK trots att slutet ryktas bli detsamma. Märkligt va? Var vill jag komma med att hon är svart menar kanske en del då, det är väl inte dåligt? Nä, självfallet inte. Det är orsaken till varför man gör henne det. Det handlar som rubriken lyder om fega beslut, och att släta över kritikers argument med att göra ändringar som inte alls har med kritiken att göra.

Frågan som rent spontant uppstår för mig blir trots allt om vi ska bli av med originalidéer helt pga politisk korrekthet även om de faktiskt gör att filmen kanske blir sämre? Den andra frågan blir, varför gör inte Disney bara Jessica Rabbit svart om de tycker manuset är så bra? Är det som jag misstänker att man hellre uppfattas som PK än att göra filmer folk i generationer kommer njuta av? Trodde ändå det var Hollywoods mål att göra det framför att stryka ilskna feminister medhårs...

Källa:https://www.telegraph.co.uk/films/2016/11/25/robert-zemeckis-interview-brad-marions-chemistry-oozing-monitor/

HQ