Svenska
Blog

Valresultatet 2018

Skrivet av MrKalleOh den 10 september 2018 kl 12:16

Vi har nu fått det preliminära resultatet och det var ganska väntat. Det skiljer bara ett mandat mellan alliansen (143) och den rödgröna regeringen (144); frågan är nu vilka blocköverskridande samarbeten vi kommer få se eller om någon tar stöd från SD för att bilda en majoritet i riksdagen?

Om vi utgår från de siffror vi har nu kan vi konstatera att:

SD har ökat sitt inflytande från 12,86% till 17,6% från förra valet och det kommer sannerligen bli svårt för de andra partierna att ignorera dem numera. Kommer vi få se fler borgerliga partier i en rödgrön regering, men L kan väl knappast samsas med V? Kommer Annie Lööf kunna stödja en statsminister med "bristande ledarskap" och motsäga sina väljare med en socialistisk politik? Det står mycket på spel nu, och Centerpartiet kan vara den avgörande faktorn. Att MP skulle stödja en borgerlig regering är inte särskilt sannolikt, men den som lever får se.

Jag kan också se att de mest extrema partierna (V/SD/MP) utesluts till ett mer brett samarbete mellan S och de borgerliga partierna (M, C, L, KD), vilket skulle ge en betydande majoritet på 244 mandat. Frågan är dock om Löfven är villig att avgå från sin roll som statsminister?

Det är spännande tider och på onsdagskvällen vet vi med säkerhet vilket block som får störst minoritet i riksdagen.

HQ