Svenska
Blog

Hjälp mig att välja rätt program

Skrivet av MrKalleOh den 7 februari 2016 kl 14:37

Efter cirka ett och ett halvt år av studier inom civilingenjör i industriell ekonomi, känner jag bismak för framtiden. Jag valde utbildningen eftersom jag ville lära mig hur man startar företag (entreprenörskap), men utbildningen handlar mer om hur man driver eller optimerar en organisation och så vidare. Varför jag fortfarande är kvar i programmet kan man fråga sig? Svaret är enkelt: Första året var inte speciellt praktiskt utformad, utan fokuserade mer på grundläggande kunskaper. Med andra ord en blandning av matematik, fysik, data, programmering, ekonomi. Det gav aldrig en riktig bild av det framtida yrket. Det är i år som programmet har visat sin riktiga skepnad och jag känner mig inte helt motiverad för de framtida kurserna. När jag tänker framåt på det kommande examensarbetet känner jag delvis förvirring och tristess. Glädjen som befann sig i början har börjat avta i den takt programmet har breddat sina vingar. Varför är jag kvar då? Att ge upp så fort man får en motgång är inte min stil och viljan att försöka se helheten har hållit mig kvar.

Nu har jag dock kommit i insikt och accepterat situationen. Jag valde utbildningen eftersom jag var intresserad av att driva ett eget företag. Grunden i företagande är egentligen att forma en affärsidé som tillfredsställer ett kundbehov och därefter tillämpa en organisation för uppnå produkten. Det kommer inte utbildningen ge, utan snarare ett sätt att agera VD för andra företag och liknande.

Med passion för programmering kände jag redan i våras att jag möjligen var på fel spår. Vi läste Java 1 som jag anser vara en av de roligaste kurserna på programmet, som majoriteten av mina kamrater avskydde. Jag har en förkärlek, en passion för problemlösning, vilket programmering verkligen tillfredsställer . Java 1 var kursen som jag verkligen tog i från tårna i projektarbetet för att slutligen uppnå ett A. Vi läste också kvalitetsteknik och produktutveckling vilket båda var väldigt intressanta. Slutsatsen av detta sludder är att jag drivs av produktutveckling (skapande av applikationer, produkter, spelutveckling), entreprenörskap (företagande), samt programmering/mjukvaruteknik (programmering av applikationer). Det finns också en del av mig som är intresserad av fysik: energiomvandling och hållbar utveckling.

Det kan vara jobbigt att inse att det program man tog sikte för i gymnasiet - som är även väldigt betraktad (höga antagningspoäng) - inte är för mig. Det är i detta nu, som jag planerar min framtid. Lusläser vilka kurser som innefattar data och programmering, vilka framtidsyrken som öppnar sig efter utbildningarna. Det viktiga är att jag inte ser tiden jag lagt ner på den föregående utbildningen som bortkastad, utan som en erfarenhet som jag kan ta del av i framtiden då jag lärt mig väldigt mycket.

Jag skulle glädjas om ni kunde dela med er av era erfarenheter av utbildningar inom data (datavetenskap, datateknik), systemutveckling, mjukvaruteknik och liknande. De kurser som jag har ögonen på är följande: civilingenjör i mjukvaruteknik/ datateknik, högskoleingenjör datateknik/spelutveckling och systemutveckling. Civilingenjör i mjukvaruteknik är det program som jag är mest intresserad av i nuläget och finns endast i Linköpings universitet. Antagningspoängen är dock en bit över mitt, 18-19 medan jag har 17,3.

Avslutningsvis vill jag påminna er om att välja ett program som sprider glädje där motivationen inte bara är arbetsmöjligheter. Att våga acceptera om någonting skaver i skon, i känns rätt. Att inse att utbildningen/programmet kommer forma ert framtida yrke. Min plan är att söka arbete i nuläget, därefter ansöka till en sommarkurs i slutet av februari (Java 2) och ansöka ett program i mars. Jag är lyckligt lottad eftersom jag inte lånat ett öre från CSN, men lär göra så i höst.

Tack för ni läste!

HQ