Svenska
Blog
Grattis på 30-årsdagen, In Utero

Grattis på 30-årsdagen, In Utero

Jag var inte särskilt stor när Nirvanas In Utero släpptes, jag skulle fylla fyra år det året så det dröjde av förklarliga skäl ytterligare innan jag för första gången stiftade den bekantskap med Nirvanas briljanta svansång som av allt att döma ser ut att vara livet ut. 

Smells Like Teen Spirit fullkomligt golvade mig första gången jag hörde den och där och då visste jag att Nirvana hade förändrat mitt liv för gott. Efter det började en intensiv jakt på att försöka få tag i allt jag bara kunde, detta var 2001-2002 och musik var inte på långa vägar lika tillgängligt som det är idag. Min månadspeng på 150kr räckte inte särskilt långt så skivor fick man önska sig till jul eller födelesedagar. Jag minns att på sidan Nirvanaclub.com (som finns kvar än idag) gick det att lyssna på 30-sekunders klipp av alla låtar så det gjorde jag förstås, så fort jag satt vid datorn körde jag dessa och var samtidigt ruskigt frustrerad över att jag inte fick höra fullversionerna. Men så julen 2003 eller 2004 fick jag slutligen In Utero och likt tidigare album så älskade jag det förstås omedelbart och jag gör så än idag. Där Nevermind är väldigt polerad så är uppföljaren precis tvärtom, Steve Albinis simplistiska produktion gav In Utero en helt annan karaktär. Det är rivigt, rått och mer experimentellt, inte fullt lika kommersiellt gångbart även om Kurts fantastiska sinne för melodier såklart genomsyrar plattan ändå i allra högsta grad. Det märks inte minst i låtar som Serve the Servants, Dumb, och Very Ape.

Idag den 21:a september är det alltså 30 år sedan In Utero släpptes. Det var ju planerat att släppas betydligt tidigare men David Geffen Company var inte särskilt imponerade av Albinis råa och minimalistiska mixning och efter en del drama och bråk där det ett tag såg ut som att det inte skulle se dagens ljus alls så mixades den till slut om och släpptes. Tur var väl det säger jag. Så, grattis på 30-årsdagen In Utero, jag har förstås lyssnat hela dagen lång som sig bör.

Vilken är din favoritlåt på In Utero?

HQ