Svenska
Blog
Gears of War betyder så mycket för mig

Gears of War betyder så mycket för mig

Det är åtta år sedan Gears of War motorsågade sig in i våra hjärtan på den då relativt färska Xbox 360:n och jag blir nostalgisk när jag tänker på det. Jonas blogg om serien fick mig verkligen att börja tänka tillbaka och istället för att klottra ner hans kommentarsfält valde jag att skriva en egen blogg om den.

Det var verkligen en helt annan tid. Onlinespel på konsol var i min vänskapskrets fortfarande oerhört ovanligt, något som idag är en självklarhet. Jag spelade primärt på Nintendo-konsoler fram tills Wii släpptes. Även om jag såklart med avund och begär tittade på kompisarna med deras Halo, God of War och Metal Gear Solid var jag nöjd med vad jag fick spela på min Nintendo 64 och Gamecube.

Gears of War förändrade det. Jag gick en dag in i en spelaffär (Gamestop, om jag minns rätt) och såg det där Gears of War alla pratade om, på en HD-skärm. Jag körde fortfarande tjock-TV hemma, så det var lite av en religiös upplevelse. Jag minns hur klockren kontrollen var, främst. Att med ett simpelt knapptryck glida in i skydd bakom en låg tegelvägg kändes omedelbart som det mest logiska jag någonsin gjort i en värld där shooters primärt uppmuntrade hoppande våghalsiga manövrar. Gears of War betyder väldigt mycket för dagens tredjepersonsaction, precis som Halo i princip är skyldigt till förstapersonsskjutaren framgång på konsol.

Gears of War var ett av de första spelen som åtminstone jag kan minnas som implementerade sitt samarbetsläge i storyn på ett snyggt sätt. Medan man som andrepilot i Halo fick nöja sig med att vara en kopia av Master Chief var man i Gears of War en egen karaktär. Dominic fanns med i spelet oavsett om man spelade det solo eller med en kompis och spelet är således byggt för att spelas i co-op utan att överhuvudtaget rucka på upplevelsen för den ensamme spelaren.

Gears of War är i princip ensamt anledningen till att jag blev en Xbox-spelare. Gears of War var den enorma droppen som fick bägaren att rinna över. Det är för mig en av de viktigaste spelserierna från det senaste decenniet, utan någon som helst tvivel och jag hoppas verkligen på en ljus framtid för varumärket.

HQ