Svenska
Blog
Batman v Superman var... vad säger man ens?!

Batman v Superman var... vad säger man ens?!

Jag såg filmen förra veckan. I fredags. Sedan dess har jag velat skriva vad jag tycker om den men... Jag vet inte hur jag ska börja. Vilka ord jag ska sätta på det. Jag är glad att jag inte arbetar som filmkritiker för jag hade inte kunnat skriva en recension förrän veckan efter - när hjärnan har börjat återhämta sig.

Så många (spoilerfyllda) frågor...

Varför... Varför kan inte Snyder skapa spänning utan förstörelse och explosioner? När vi kommer till kongresscenen och den politiska thriller-nerven blottläggs och jag faktiskt tänker "nu blir det en intressant scen, kanske", då spränger de hela byggnaden i luften och lämnar Superman som enda, apatiska överlevare i ett brinnande inferno.

Varför är Lois Lane lika självständig som princessan Peach plötsligt? För hon behöver räddas var femte minut. Och hur kan Superman höra att hon är i livsfara var hon än befinner sig men inte när hans mamma blir kidnappad av Luthors busar? Och varför säger han "Martha" istället för "mamma" till Batman? Jag menar - jag vet varför, för filmens manus är bland det dummaste jag sett i en superhjältefilm någonsin men... gud, varför? Och varför är uttalandet av "Martha" det enda Batman behöver för att gå från "jag ska döda den jäveln-mode" till "du är nu min bästis, låt oss gå på picknick". Återigen, jag vet ju varför men... gud, varför?!

Varför är Lex Luthor så outhärdlig? Varför är han Dr Frankenstein?! Varför är det enda som krävs för att vara Frankenstein ett litet Fanta-bad, en kropp och lite blod? Varför är Luthors svar på att få bort Superman att skapa något som är ännu värre än Superman (ÅTERIGEN, JAG VET VARFÖR - FÖR FILMEN ÄR DUMMARE ÄN RASISM)? Varför drog de in stackars Jeremy Irons i detta? Varför är Wonder Woman ens med i sörjan? Hon är ju knappt med ändå. Varför är någon förutom Batman med i den här sörjan? För han är det enda som är godkänt.

Och... varför - åh guuuud, varför - är Doomsday med i den här filmen? Varför ser han ut som grottrollet från Sagan om Ringen? Varför ser alla de största fajterna i filmen ut som CGI-clusterfucks? Varför är filmen så CGI-ful överlag? Och varför är Batmans drömmar så olidligt konstiga? Är det framtiden han såg? Hur ser Bruce Wayne in i framtiden? Var det där Flash som kom till honom i drömmen inuti drömmen? Varför gör filmen inga som helst ansatser till att förklara något av detta? Varför reflekterar Wayne inte över det ens lite, för sammanhangets skull?

Varför försöker DC låtsas som att Superman faktiskt är död? Varför tror de att vi är lika efterblivna som deras manusförfattare? Varför ens låtsas att Superman är död redan i hans andra film? Varför inte vänta med det stuntet till framtida, större filmer? Varför har filmen inga som helst överraskningar för någon som sett dess trailers?

Mest av allt undrar jag hur i hela friden någon vuxen människa kan tycka att detta är bra. Det är inte en film, det är PR i dess mest hjärtlösa form. Det är DC som försöker bygga upp ett affärsimperium i samma storlek med Marvels. De tänker inte heller ta sin tid för att bygga upp det på ett naturligt sätt, utan vill ha hela kakan NU, NU, NU! Ingen av de drivande krafterna bakom den här filmen har ens tänkt över hur detta ska bli en bra film, de har tänkt "hur får vi vår egna Avengers med så lite arbete som möjligt"?

Jag har hört folk försvara filmen. Säga "detta är inte lika dåligt som Green Lantern, Catwoman eller Fant4stic". Men jo, det är lika dåligt - om inte ännu värre. För detta är det bästa som DC kan producera, detta är deras Mona Lisa. Det är så här långt de är villiga att gå för er, fansen. Tio kilo avföring i en tvåcentiliterspåse. Det är vad du är värd. Och folk sväljer den skiten med ett leende på läpparna och tackar sedan för det. När filmkritikerna ställer sig upp och säger "hörröni, den här filmen är inte bra - vi förtjänar bättre" så blir de lynchade. Kallade för klåpare, Marvel-fanboys, partiska tråkmånsar som hatar all film.

Det handlar nog om att man hatar dålig film. Mycket mer cyniskt än Batman v Superman blir det inte.

Den här filmen är skräp. Visst finns det fungerande delar, Affleck gör ett kanonjobb som den hårdaste Batman vi sett på vita duken. Hans actionsekvens mot slutet kan vara den bästa Batman-fajten jag sett. Och jag ser fram emot att få se Batmans egna film, förhoppningsvis regisserad av Affleck själv. Men karln kommer å andra sidan alltid bli ihågkommen för att har gjort sin debut i Batman v Superman, en film där ingen karaktärs motiv är logiskt, där allting bara är så satans jäkla puckat.

Jag orkar inte skriva mer. Jag... jag kan inte.

HQ