Svenska
Blog

En helveteshelg

Nog är det många som behöver vila upp sig lite efter Valborgsfiranden, vissa mer än andra. Själv var jag rätt nöjd med att det både ösregnade och att det gödslades i stadsparken, vilket satte lilla Lund på världskartan. Mindre stök och mer stillhet, helt enkelt. Det gillar jag.

Men även jag var lite, lite trött idag, och vilket ypperligt tillfälle att spela lite Doom Eternal då! Jag kan inte nog prisa både min tursamhet och stadsbiblioteket som flexade med ett helt nytt exemplar på hyllan igår eftermiddag. Glad i hågen - och livrädd för att inte hinna lira klart innan lånetiden går ut - satte jag därför igång redan vid sju imorse, och har nu hunnit runt sju kapitel kanske. Tror det är ungefär halva spelet eller nåt.

Och vilket spel det är. Jag hade satt en stark, stark nia på Doom (2016) vilken dag som helst, och Eternal vårdar arvet med råge. Musiken, Doom-rebootens signum, är minst lika bra som senast och så hård att jag drabbades av andnöd. Vapnen är fantastiskt varierade och roliga att panga med, och striderna överhuvudtaget är kanske de mest inlevelsefulla jag utkämpat i ett singleplayer fps någonsin.

En helveteshelg

Jag gillar verkligen hur Bethesda lyckades med reklamparollen och har utformat striderna till att tvinga oss tänka i pusselbanor - ska jag t ex spara små demoner till senare i en fight när jag kan behöva deras liv eller måste de oskadliggöras direkt? - och nyansera vårt spelande. Det är så många system igång samtidigt att jag blir yr bara jag tänker på det, men efterhand sätter det sig i muskelminnet när jag ska elda, när jag ska motorsåga och när jag bör kasta mina handgranater. Stannar jag upp och funderar blir jag rökt lax med vaniljsås direkt.

Jag svettas mängder på svårighetsgraden Ultra Violence (tänk "hard") och dör gång på gång (och blir riktigt, obehagligt arg) men älskar det verkligen. Mitt enda större klagomål är väl att miljövariationen inte är enorm, men det väger den grafiska designen upp rätt bra. Jag tror jag landar på en stark, stark nia här med - kombinationen mellan fps och metroidvania känns lika unik sen sist med en precis lagom blandning av vinnande koncept och nytänk. Helvete vilket bra spel, höhö.

Vad tycker du om Doom Eternal, kära läsare?

HQ