Svenska
Blog

På fredag händer det

Detta handlar inte om att jag genom ett mirakel kommer att få hemskickat mitt exemplar av Last of Us 2 på midsommar, vilket visserligen hade varit trevligt. Det handlar istället om den åtta år långa väntan som Bob Dylan-fans tvingats utstå sedan det senaste albumsläppet med originalmaterial.

På fredag händer det

Sju år mellan två spel är en lång men inte ofattbar tid. I albumsläppens värld är det dock närmast en evighet, och för en samhällskommentator som Dylan har perioden inneburit en musikalisk utgrävning av det typiskt amerikanska. Två coveralbum med klassiska amerikanska sånger och en med Frank Sinatra-låtar som inspirerat Dylan över åren, har hunnit se dagens ljus under dessa åtta år. Med den - utan vidare värdering - turbulens i amerikansk politik som präglat denna tid är det onekligen, om än ingen total högoddsare på förhand, intressant att Bob Dylan nu även närmat sig sina egna rötter i textförfattandet.

De släppta singlarna False Prophet, I Contain Multitudes, och den längsta låten som någonsin hamnat på Billboards första plats, Murder Most Foul, vittnar förstås ingalunda om en slapp återgång till hans tidigaste, explosiva låtar. Vi befinner oss långt ifrån de pregnanta slagorden i Only A Pawn In Their Game och The Lonesome Death Of Hattie Carroll. På ålderns höst ser Dylan istället tillbaka på historien för att mer indirekt spegla samtiden.

Istället för att ställa sig själv i centrum som en slags ultimat domare och vedergällare över det amerikanska, låter han ett enormt persongalleri av gestalter, såväl verkliga som fiktiva, befolka texterna. Walt Whitman, Edgar Allan Poe, Indiana Jones, Freddy Krueger, Don Henley och Etta James är bara en handfull av de otaliga historiska figurer som präglat det amerikanska samhället och skymtar förbi i bara farten.

I förlängningen framställer sig Dylan - fräscht nog - mindre som en stereotyp messias att blint följa i en tid av snabb förändring, utan mer som en åldrad krönikör mediterandes över en svunnen tid av kollektiv amerikansk kulturhistoria, demokrati och frihetskamp. Det ska sammantaget bli oerhört spännande att få lyssna på albumet Rough and Rowdy Ways i sin helhet på torsdag. Håller du inte med, kära läsare? Eller sätter kanske den ålderstigna, raspiga rösten käppar i hjulet?

HQ