Svenska
Blog

Olofs bästa 2020 - böcker

För er som hänger med här på bloggen är jag nu i full igång med att kora mina kulturfavoriter från första halvan av 2020, och givetvis börjar vi med med böcker, för vad annat utom spel gillar jag att pyssla med om inte att läsa! I år har jag dock tyvärr inte haft stenkoll på nyutgivningen, så precis som med alla listor och utnämningar, förutom att de är högst subjektiva, så är denna förstås ingalunda heltäckande i sitt urval.

Hur som helst, tidigare i våras, efter ett besök på Köpenhamns ståtliga Politikens Boghal på rådhusplatsen strax intill Ströget, kom jag hem med vad som skulle visa sig vara ett par fantastiska böcker. En av dem var Adda Djörups Bulgakovs Kat som, precis som titeln antyder, lånar både ett och annat motiv från ryssen Bulkagov.

Olofs bästa 2020 - böcker

Boken handlar i korthet om en författarinna som tycks ha förlorat meningen med sitt författande. Hon upplever plötsligt läsandet och skrivandet som avskuret från övriga livet; något oväsentligt och onödigt i det moderna samhället. Hon bestämmer sig därför för att sälja alla sina böcker och bara leva livet till fullo, vad det nu kan innebära. Hela processen katalyseras av ett besök av ett mytologiskt, tigerliknande djur som visar upp och lär henne det "liv" som hon föreställer sig finns någonstans bortom det solitära skrivandet. I en sällsam blandning mellan vardagsrealism, dröm och surrealism utforskar de tillsammans frågor om livet och meningen med konst och skrivande. Det bjuds även på sällsynt mytologiskt tidelag. Om inte annat lockar väl det de flesta.

(Bubblare: Ida Holmegaards Look, Asta Olivia Nordenhofs Penge På Lommen, Jonathan Franzens Här slutar världens ände.)

I år har jag även njutit något enormt av den ungerska författarinnan Agota Kristofs trilogi om bröderna Claus och Lucas, vilken kom ut runt slutet på åttiotalet. Kristof skrev dessa böcker på franska trots att det inte var hennes modersmål, vilket resulterade i enormt slagkraftig och ordkarg text där inte ett ord är överflödigt och hela livsöden kan sammanfattas precist på en enda, bärande mening. Böckerna utspelar sig i och kring ett sovjetiskt drabbat krigsområde och ställer frågor om vad krig, hemmahörande och exil gör med identiteten. Och så utövas det tidelag, det lockar ju alltid!

(Bubblare: Rachel Cusks Konturer, Transit och Kudos, Ukons Röstautograferna)

Sammanfattning:
Från 2020: Adda Djörups Bulgakovs Kat
Från tidigare år: Agota Kristofs trilogi om Claus och Lucas

Vilka är dina bokfavoriter från 2020, kära läsare?

HQ