Svenska
Blog

Första biobesöket sen corona

Jag går som sagt ofta på bio, vanligtvis. Gärna då minst varannan vecka och i regel aldrig på SF, dom filmerna hamnar ändå oftast på Netflix eller HBO i efterhand, och SF är bara för dyrt för min del.

Så när den lokala "indie-biografen" i Lund, Kino, slog upp dörrarna igen för en månad sen, så handlade det snarare om corona. En biograf kan ju vara en riktig smitthärd, kan man föreställa sig. Men i helgen tog jag och frugan beslutet att att gå ändå, det kändes liksom värt att testa hur dom löst det med dom nya förutsättningarna.

Det ska sägas att det - tyvärr - ofta är få människor på Kinos föreställningar. Så är det ju, mindre kända filmer drar mindre mängd folk, men i dessa tider är det en faktiskt tveeggat positiv tillgång. På hela biografen såg jag sex besökare. I salongen, där man nu erbjuds fri placering, var det bara jag, frugan och två äldre damer, och hela situationen kändes lugn sett till risken. Det var skönt att vara tillbaka!

Och filmen då? Helt okej. Thalasso, som den hette, är en film av Michel Houellebecq. En fransk, knepig (men inte desto mindre bästsäljande) provokatör till författare som 2014 gjorde en lustig fejk-film om sin egen kidnappning med namnet "Kidnappningen av Michel Houellebecq", och detta är uppföljaren. På något sätt har Michel nu börjat involveras i kidnapparnas öde, samtidigt som han har blivit ordinerad att tillbringa en tid på ett spa kallat Thalasso.

Första biobesöket sen corona

Hälsan själv

Enkelt hade jag beskrivit filmen som ett mer misantropiskt lagt Curb Your Enthusiasm-avsnitt i långfilmsformat. Det är torrt roligt på sina ställen och drar mot det absurda när Sylvester Stallone, drömlikt och plötsligt, dyker upp naken på stranden. Gerard Depardieu spelar liksom Michel en överdriven version av sig själv, och det dricks, provoceras och klagas mest i utdragna dialoger, allt draperad i en low key-humor som många gånger antagligen knappast passerar som humor överhuvudtaget.

Detta blev en rätt slapp recension, men det är en rätt slapp film också. Jag gillade den rätt mycket, men den når inte upp till den första filmen. 1/2 är den definitivt värd ändå.

Har du gått på bio sen corona, kära läsare?

HQ