Svenska
Blog

Mina bästa sommarspel

Nu börjar min sommarsemester efter hela två och en halv månad lida mot sitt slut, och vad kan vara mer passande än att sammanfatta spelen jag haft roligast med i sommar? Innan jag går vidare kan jag absolut medge att jag haft fantastiska upplevelser med både Last of Us 2, Huntdown, Paper Mario Origami King etc., men med den bokstavliga betydelsen av sommar i sommarspel vill jag kora två andra, lite äldre trotjänare till vinnare.

Man kan ju hävda att spel inte är helt kompatibelt med sommarens dåsiga värmeböljor, det skulle väl vara Switch då som gärna tas med ut på balkongen, men är det något som verkligen tjänar på sommarens värme och ledighet är det fnissiga, lokala multiplayerspel. I frugans och ett par vänners lag ställde vi upp fönstren på vid gavel och lät kvällsluften skölja över oss medan vi spelade guldkornen Jackbox Party Pack och Cards Against Humanity-kortspelet i mängder.

Mina bästa sommarspel

Båda spelen handlar på ytan om att försöka vara så rolig som möjligt (i alla fall i de Jackbox-spelen vi spelade), och sen rösta om vem som var bäst i varje given utmaning. Själv tycker jag alltid att kreativa spel har företräde framför rena tävlingsspel såsom frågesport i multiplayer, just eftersom man i princip tillåts att skapa innehåll och i förlängningen livslängden helt själv.

I över en och en halv veckas tid spelade vi nästan varje kväll, och vad som är intressant är hur humorns "topics" går i vågor. För varken Jackbox eller Cards Against Humanity handlar egentligen om att vara rolig, eller, det gör det förstås också, men främst går det ut på att läsa av och känna in sällskapets humör och humor. Alla som någon gång spelat något av nämnda spel och gått in med för grov humor från start, vet vilka blickar man kan få och hur risig stämning det kan bli. Över tid kan man märka att vissa dagar passar en mer low-key, tramsigt torr humor och andra dagar, när man lärt känna varandra lite, kan man bryta av med att spexa till med lite grövre tilltag. Man testar gränser fram och tillbaka och det skapas ett slags spännande vågspel.

Generellt tycker jag emellertid att Jackbox Party Pack 1 och 3 trumfar Cards Against Humanity, vilket förlorar med sin prisbild och mindre möjlighet till kreativitet. Samtidigt kan Jackbox bli lite väl uttömmande i att man alltid behöva komma fram till sina egna prompts (Quiplash) eller teckningar (Drawful, T.K.O). Lägsta nivån kan där bli i princip hur låg som helst.

Hur som helst, det är två underbara spel(serier) jag verkligen kan rekommendera. Ett hett tips är att dock vakta ett slag på den hårdare humorn om du inte älskar att ta smällen av för hårda provokationer! Vad har du spelat i sommar, kära läsare?

HQ