Svenska
Blog

Migrän igen!

Migrän igen!

Min bror, som lider av samma sak, kallade en gång migrän för den absolut värsta, totalt ofarliga sjukdomen. Utan att ha drabbats av hela galleriet av generellt sett ofarliga sjukdomar, så är jag ändå beredd att hålla med.

I tidiga tonåren kunde jag få migrän ibland två till tre gånger i veckan, det var alltid samma sak. Det börjar med något liknande en dimslöja för ögonen. Den medicinska termen är, har jag för mig, aura, och den är rätt svårbeskrivlig till sin karaktär. Plötsligt börjar saker försvinna i synfältet, det blir svårt att läsa och siffrorna på klockan försvinner i en svårdefinierad kamouflerad dimma, visserligen inte helt olikt den synvilla som uppstår om man råkat se rakt mot solen eller en skarp lampa - men ändå inte. Vrider man på huvudet lite framstår bokstäverna eller siffrorna, men försvinner strax därpå igen.

Det svåra är att till en början veta om det rör sig om migrän eller bara inbillning; det är otroligt subtilt, en sensation jag lärt mig att försöka tyda över åren och som ibland fått mig att övertolka en solreflex och tänkt att "nej, nej, nej, ja då kör vi då...", när det i själva verket är "falskt alarm".

Efter hand blir det tydligare - eller otydligare, beroende på hur man definierar det - man ser nästan ingenting. Turligt nog har det aldrig drabbat mig medan jag kört bil, det hade troligen kunnat leda till ett element av "farlighet" i sjukdomens övrigt rätt harmlösa natur.

Medan auran avtar börjar en så skarp huvudvärk att det ofta är mycket svårt att undvika illamående och kräkning. Ibland domnar även fingrar och händer som att man suttit på dem utan att veta om det. Allt detta pågår under kanske fyra timmar, sällan mindre. Det blir att ställa in hela dagen. Efteråt är man så trött att man inte orkar läsa undertexterna på tvn.

Jag var faktiskt fri från migrän i över tio år, men började få det igen för ett par år sedan, och under detta året har det kommit ungefär varannan månad. Och igår eftermiddag. Jag köpte en svindyr nässprej på apoteket för ett halvår sen, men när jag provade det mildrade det ingenting. Jag drabbades istället av att plötsligt inte minnas vad Rocket League hette och vad det handlade om, när jag försökte se det på Twitch som distraktion. Det gör jag gärna inte om alltså. Högst obehagligt.

Någon av er kära läsare som lider av "världens värsta, ofarliga sjukdom", och kanske sitter på några bra tips på strategier för hur man hanterar det?

HQ