Svenska
Blog

Konsolskifte - trist mellanperiod?

Nej, jag har inte lyckats få tag i någon ny Xbox eller Playstation. På grund av för mig sedvanligt dålig planering och framförhållning så ser det ut som att jag får fortsätta med min PS4 Pro ett tag till. Visserligen inget jag personligen grämer mig särskilt mycket över, kanske att hade jag velat fira in helgen med Demon's Souls, men det är väl bara att acceptera omständigheterna tills vidare. Jag har dessutom en del godbitar kvar att beta av från förra generationen, så det kommer inte gå någon större nöd på mig.

Däremot har det nuvarande konsolskiftet fått mig att tänka till lite angående hur spelklimatet kommer att se ut den närmsta tiden. Få har väl undgått den tvetydiga nyheten om att God of War Ragnarok kanske inte är exklusivt till PS5 ändå, eller hur Cyberpunk ser lite styltigt och tomt ut till One X i den senaste trailern. Call of Duty Black Ops Cold War är inte mycket snyggare än förra årets upplaga (kanske rentav fulare), och sedan tidigare i höstas har vi också kunnat anta att Halo Infinite antagligen dragits med problem sett till att det ska fungera på både Series-generationen och One-diton. Dessa är bara några av flertaliga exempel från releaseschemat den närmsta tiden.

Konsolskifte - trist mellanperiod?

Jag förstår så klart att det precis som vanligt mest bara handlar om pengar. Både Sony och Microsoft har stora kundkretsar som inte hunnit/haft möjlighet att byta upp sig och därför vill de givetvis tillgodose så många som möjligt med släpp över båda generationerna, så väl som att tredjepartsutvecklare vill göra detsamma.

Om man bortser från de stora grafiska hoppen med t ex exklusiva Demon's Souls, så upplever jag därför att vi nu träder in i en period där ingen konsolägare kommer bli riktigt tillfredsställd. Vi som hankar kvar på den gamla kommer att spela nedbantade upplevelser och känna ett sting av att "kanske borde jag väntat tills jag fått tag i ny konsol" samtidigt som de som faktiskt bytt upp sig grämer sig över att behöva lida för den gamla generationens synder. En lose - lose-situation i alla avseenden utom försäljning.

På många sätt vill jag snabbspola tiden för dessa AA och AAA-spel till kanske julen 2021, då jag tänker att den större vågen av nästagenerations-exklusiva spel börjar rulla in. Ändå kommer jag att sitta den 10e december och spela Cyberpunk, på en PS4 Pro, bara för att jag inte kommer kunna låta bli. Helst hade jag dock velat ha en mer tydlig generationsmässig gränsdragning, trots att jag hade lämnats att vänta. Ofta väntar jag hellre än matas med halvmesyrer.

Vad känner du kring spel över generationsgränserna, kära läsare?

HQ