Svenska
Blog

Jag har blivit en chili-kille

De har ett halvtaskigt rykte, de stereotypa chili-killarna. Jag tänker på dem som är lite väl noga med att poängtera hur en vindaloo med 4/5 chilifrukter på menyn bara hade haft 2/5 i Indien. Som vägrar erkänna att något är starkt trots att det bokstavligen rinner svettdroppar ner för deras ansträngt grisrosa halsar. Som gärna anklagar folk för att inte våga hetta i matlagning, och som menar att detta säger något generellt om folks mesiga karaktär. Men samtidigt är det ju så gott att dessa mindre smickrande associationer inte spelar någon roll.

Det började med att jag råkade snubbla över en flaska Skånsk Chili Habanero Original på Hemköp en eftermiddag när jag skulle köpa soja för drygt två månader sedan. Trots att jag aldrig varit en särskilt stor anhängare av stark mat överhuvudtaget, så ansåg jag mig kunna hosta upp knappt 70 spänn för att stötta lite lokalproduktion. Faktumet att såsen kommer till i Landskrona, bara ett (par mils) stenkast från där jag bor, utan någon som helst ”funny business” i innehållsförteckningen – gjorde mig sugen på att åtminstone testa.

Klipp till dags dato och jag har Skånsk Chilis såser på allt. Det var som en glödhet pusselbit föll på plats i ett pussel jag aldrig vetat var inkomplett. Plötsligt berikas allt från pytt i panna, paella, pastarätter, korv, burgare, risotto, risoni, wok och grytor med underbar chilismak. Bara fantasin, skammen och eventuellt plånboken sätter gränserna. När det vankades mat- och jordbruksmarknad i stan, och det visade sig att Skånsk Chili var där för att representera, passade jag därför på att köpa på mig en av varje från deras rätt digra utbud. Även om jag inte hunnit testa alla än har samtliga varianter varit fantastiska smakhöjare.

Härnäst blir det att våga mig vidare och utforska andra marker än dessa strikt lokalproducerade läckerheter, men jag har hittills inte fått upp ögonen för någon specifik sås eller producent som gett mig den rätta känslan av nästa, uppenbara steg. Fortsättning följer, helt enkelt.

Jag har blivit en chili-kille

Är du också en chili-kille/tjej, och har du tips på någon favoritsås?

 

HQ