Svenska

Bäst på Netflix.

När tre från Gamereactors redaktion skrev ner sina hemkomponerade listor, blev även jag sugen på att plita ner min. Jag är dock inte lika intresserad av kriminalserier likt Mindhunter, som dessa tre verkar vara, däremot älskar jag science-fiction, komediserier och spänning. Här kommer mina Netflix-favoriter, där alla är serier:

10. La Casa de Papel: Den här spanska serien sändes först i Spanien, men blev uppköpt av Netflix sent 2017. En mystisk man, kallad "Professorn", samlar ihop ett gäng bankrånare för att slå till mot Kungliga Myntverket i Madrid, där Spaniens pengar trycks upp. Målet är att trycka 2,4 miljarder euro under 11 dagar, samtidigt som de måste hantera polisen & 67 gisslan. La Casa de Papel är en spännande serie som håller dig stadigt på halster, och man vill hela tiden se följande avsnitt, sen nästa avsnitt, sen nästa o.s.v. Förutom en liten svacka & ologiskt handlande mot slutet av säsong 2, så är det hög puls rakt igenom. Nu skall det komma en tredje säsong nästa år, till mig & min frus stora glädje.

9. Dark: En tysk sci-fi-serie med tidshopp & mörka grottor, kan det vara något? Ett rungande jawohl, är svaret. För Netflix första tyskspråkiga originalserie är riktigt bra och nästan i klass med topplaceringen av den här listan. Barn försvinner från den tyska staden Winden, och det mörka förflutna hos fyra familjer avslöjas, i ett mysterium som spänner över tre generationer. Alla skådespelarna, unga som gamla, gör ett bra jobb och premissen är hela tiden spännande, klurig & intressant, Även den här serien ska få en andra säsong, som spelas in i detta nu?

8. Sense8: En science-fiction serie skapad av systrarna Wachowski, ni vet bröderna(!) som gjorde Matrix-trilogi. Framförallt är väl detta Lana Wachowskis älskling, då hon drev andra säsongens skrivande & regisserande nästan helt själv. Historien handlar om en grupp av 8 personer, utspridda över världen, som upptäcker att de är sammanlänkade mentalt & emotionellt och hjälper varandra i kniviga situationer. Och precis som kritikerna säger, Sense8 innehåller läckert foto, Wachowskis underfundigheter och ett stort hjärta. Serien har även blivit hyllad för sina HBTQ-relationer och dess representation av multikulturella personer. Vi kommer antagligen aldrig få se nån fortsättning p g a dyra produktionskostnader, men den uppnår lätt kultstatus bland hängivna fans.

7. Narcos: Jag är påverkad av min colombianska fru, men Narcos är en oerhört spännande, verklighetsbaserad serie om narkotikahandeln i Colombia. De första två säsongerna fokuserar på Pablo Escobars uppgång & fall, suveränt porträtterad av Wagner Moura, trots att han är från Brasilien och enligt frugan inte pratar korrekt dialekt från Medellin alla gånger. Hursomhelst är det en fascinerade historia om en kokainkung som lyckas bli miljardär på kuppen. Tredje säsongen handlar om Cali-kartellen som tog över efter Escobars död och även här är skådespeleriet toppklass. Den som imponerar allra mest på mig, är svenske Matias Varela som kartellens säkerhetsansvarige, och som dominerar varje scen han deltar i. Säsong 4 är under inspelning och nu ska narrativet flyttas till Mexico, vilket skall bli spännande att följa. Hoppas det håller samma höga standard som de tre första, colombianska säsongerna.

6. Jessica Jones: Jag gillar faktiskt alla de olika Marvel-serierna på Netflix, där Daredevils start var superb, Jessicas fortsättning lysande, Luke Cages själfyllda Harlemhyllning svängde & Iron Fists karatesparkande "Batman Begins"-kopia underhöll. Den enda mediokra miniserien var The Defenders, vilket kan tyckas lite ironiskt då de fyra hjältarna samlades, men istället för en "Avengers-effekt" blev helheten svagare än sina beståndsdelar. Daredevil skulle kunnat representerat universumet, men hans andra säsongen var lite svajig, till skillnad från Jessica Jones, vars två säsonger har varit mycket jämnare och dessutom älskar jag hur Krysten Ritter gestaltar Jessica! Hon har verkligen hittat rätt ton i rollen. Nu finns en risk att vi inte får se nån mer säsong av Jessica, då både Iron Fist & Luke Cage avslutats efter Netflix-yxans svingande...

5. Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå: Douglas Adams är något av en husgud hos mig och jag har läst alla hans böcker sedan jag var en finnig fjortonåring & har skrattat mig igenom hans verk, främst Liftarens Guide till Galaxen såklart. Men även Dirk Gently har haft en speciell plats i mitt tonårshjärta och när jag såg hans namn dyka upp i en Netflix-serie blev jag både glad & nyfiken. Och det blev en mycket positiv överraskning där särskilt första säsongen träffade rätt anslag av absurditet & humor som brukar prägla Adams historier. Med en härlig ensemble bestående av bl a Eliah Wood, Jade Eshete samt Samuel Barnett som Dirk själv, är det fullt kaos och sanslöst skoj varje sekund. Andra säsongen är kanske inte riktigt i samma klass och nu har Netflix/BBC lagt ner serien, men precis som Sense8 är detta en kultserie i vardande.

4. Black Mirror: En dystopiskt framtid-serie som identifierar riskerna med ny teknologi och drar det ett par skruvade varv extra. Inspirerad av episodberättandet från gamla The Twilight Zone överraskade denna serie mig & min fru redan med det första avsnittet i första säsongen. Vi tjöt av skratt över premissen och den sotsvarta humorn. Bara en brittisk produktion kan vara så torr, så absurd & så underbart fri från censur. Netflix har tillfört pengar och varje säsong har blivit mer & mer välproducerad, och manusmässigt så är varje avsnitt tankeväckande, intressant & ibland skrämmande aktuellt. Snart kommer femte säsongen och jag & frugan kommer sitta klistrade.

3. Club de Cuervos: Den första spansktalande Netflix-originalserien är från Mexico och är en ljuvlig komedi om en fotbollsklubb, vars ägare dör och hans son & dotter måste samarbeta för att ta över och driva klubben Cuervos FC med alla dess problem & brister. Luis Gerardo Méndez som Chava och Mariana Treviño som Isabel är fantastiska som de bråkande halvsyskonen, men även de övriga i rollistan är otroligt skickliga och man pendlar mellan gapskratt & drama utan att falla i stereotypa fällor. Skaparna ville tydligen göra "Game of thrones i fotbollsvärlden", men man har lyckats skapa något mycket roligare än så!

2. Star Trek Discovery: Den här serien görs av CBS men distribueras utanför Nordamerika av Netflix. Som amatör-Trekkie älskar jag den nya serien, vilken tar Roddenberrys arv och blandar upp den med de senaste Star Trek-filmernas action, produktionsvärde & tempo. Sonequa Martin-Green (från Walking Dead) känns helrätt i huvudrollen som Michael Burnham, och det blir som en cirkel sluts från Nichelle Nichols Uhura från första serien! Men även de andra gör finfina skådespelarinsatser, Doug Jones, Mary Wiseman, Jason Isaac, för att inte tala om alla duktiga klingoner. I januari nästa år kommer andra säsongen och jag kan knappt bärga mig.

1. Stranger Things: Kronjuvelen ibland Netflix utbud. Denna amerikanska science-fiction-skräckis, skapad av bröderna Duffer, utspelar sig i småstaden Hawkins på 80-talet och är inspirerad av populärkultur från den tidsepoken. Men framför allt är det gruppen av barn som spelar huvudrollerna som gör denna produktion så varm, nostalgisk och trovärdig. De agerar verkligen med känslorna utanpå huden utan att spela över någonstans. Även de vuxna glänser, Winona Ryder har aldrig varit så här bra, och David Harbour fick t o m pris för sin roll 2018. De två första säsongerna är ett måste-ses, och den tredje är på väg någongång under mitten av 2019!

Bäst på Netflix.

Detta var min lista, där Netflix-original var kravet. Men det finns många andra suveräna serier som jag inte listat, Monty Pythons flygande cirkus, Breaking Bad, Firefly, The Americans och resten av Star Trek-universumet till exempel.

HQ