Svenska
Blog
När visuellt imponerande spel åldras

När visuellt imponerande spel åldras

Jag satt och kikade på bilder från olika spel, se exempelvis bilderna ovan från Gran Turismo som är väldigt fint visuellt. Genom åren har vi bjudits på spel som sett nästintill fotorealistiska ut när det släpptes. Sedan har det såklart visat sig att det inte är så nära som man tror. Jag satt och tänkte på detta då jag återbesökte Crysis 1 igen ihop med en drös äldre spel som är ännu äldre och insåg att trots att en del som Crysis fortfarande är ruskigt snygga i högre inställningar så syns bristerna man inte såg då. Ett typiskt exempel för Crysis är mark vegetationen som idag ser föråldrad ut med sparsamt med gräs och liknande.

Vad kommer att hända med de ledande spelen vi ser idag? Kommer det på samma sätt åldras och visa brister som är större än man trodde då. Det är en spännande tanke och just nu tycker jag exempelvis att det finns en del spel som bjuder på otrolig grafik men som säkert kommer att se ganska så orealistiska i efterhand. Just den bakomliggande illusionen av att en gång sett ett spel som så visuellt imponerande för att senare inse hur makalöst fult det kan vara i jämförelse med annat. Självklart är det så det ska vara, det behövs göras framsteg och gamla spel kommer att åldras en del med mer värdighet än andra. Det gäller såklart också tekniken men jag tror att även om total fotorealism kanske är en bit bort går det nog att skapa situationer där det är nära.

Jag kommer ihåg en vän till mig som under slutet på 1990-talet sa någonting om att det blir inte verkligare än såhär och pratade om fotorealism till ett idag hiskeligt fult tidigt 3d spel som man inte vet om det är gröt man spillt på skärmen eller om det är på riktigt ett spel. Min fundering är ändå om inte utvecklingen kommer att gå lite långsammare och långsammare över tid. Alltså att en del mycket snygga banbrytande spel inte åldras lika fort som under 3d grafikens inträde. Kanske skulle jag nog påstå ändå att Crysis i sig var lite av en brytpunkt men nog om det spelet. Det är en kul tanke att gissa lite över vilka spel som om 10 år eller så kommer att se bedrövliga ut men som kanske idag får en att tappa hakan.

Vilka visuellt ledande spel just nu tror du kommer åldras illa och bra?

HQ