Svenska
Blog
Best of: topp 5. Del 1/-

Best of: topp 5. Del 1/-

Tema: Kvinnliga karaktärer i spel
Jag följer på i bäst av listningen som pågår på sidan och tänkte nominera 5 av mina favoriter sett till kvinnliga spelkaraktärer i ljuset av internationella kvinnodagen. Det stod mellan detta och att skriva lite om viktiga kvinnor i spelindustrin och jag tänker att det förtjänar en annan typ av bloggform mer av en artikel som dyker ner i det. Istället tänkte jag lista några av de kvinnliga karaktärer i spel som på olika sätt varit betydande i vissa avseenden eller bara väldigt välskrivna och fantastiska karaktärer i olika speluniversum och som jag tycker är några av de bästa i spelvärlden personligen. Det här är en personlig topplista som kan förändras över tid. Med tanke på datumet så är det inte osannolikt att vi ser många listor av denna sort idag och det kan bli intressant att se hur olika de ser ut även om några namn lär återkomma i flera listor. Med det skrivet så sätter vi igång.

Tröstpriser
Alien Isolation är ett av mina favoritspel genom alla tider framförallt inom skräckgenren. En stor del av behållningen är de fantastiska insatserna av röstskådespelarna som bakom spelets protagonist Amanda Ripley som bjuder på en välskriven och välgjord karaktär som fungerar väl med Alien universumets lore och annat. Spelet i sig är den bästa film- licens titeln på marknaden. Jag ville också nämna några karaktärer från Dragon Age i detta då jag anser spelet har många fantastiska kvinnliga karaktärer. Morrigan eller hennes mor som varken är goda eller onda utan hela tiden jobbar mot sina egna mål eller Leliana som har en välgjord ark genom serien från första spelet till det senaste Inqusition. Även Kreia från Kotor II kan vara värd att nämnas som en fenomenalt välskriven karaktär enligt mig som var nyanserad och svår att avläsa inledningsvis.

Topp 5
5. Lara Croft: Tomb Raider
Lara Crofts första inkarnation som karaktär jag lite tvådelad om. Däremot anser jag att utvecklarna bakom rebootspelen har gjort ett fenomenalt jobb med karaktären. Den nya trilogin har felsteg men Lara är betydligt mer nyanserad och intressant protagonist för spelserien och i min mening i sin bästa iteration. Röstskådespelaren Camilla Luddington gör en fenomenal insats med att skapa en trovärdig och intressant karaktär. Jag tycker också att spelens skådeplatser hjälper till att skapa en självständig, nyfiken och utforskande protagonist som i olika mån letar och söker efter svar av olika sorter. Rebooten av spelserien tycker jag överlag är bättre än de tidigare spelen som jag växte upp med som inte var dåliga på något sätt men den mer mångfacetterad protagonist och rent överlag spännande nya regioner att utforska har lett mig till den slutsatsen. Om vi blickar utifrån ett större perspektiv har Lara Croft varit en tongivande kvinnlig spelkaraktär och viktig i spelvärlden i många avseenden. Jag tycker dock att det är främst med rebootserien som karaktären verkligen vuxit fram till sin potential och Lara Crofts betydelse i spelvärlden går inte att underskatta oavsett om man gillar de gamla, äldre eller båda.

4. Shodan: System Shock
Jag skrev inte specifikt att de behövde vara människor men vi har en drös artificiella kvinnliga spelkaraktärer i spelvärden av rang som Glados och Cortana för att nämna några. Jag vill rikta mitt fokus mot en fiende då listor som dessa har en tendens att ibland enbart luta mot protagonister. Shodan är en del av System Shock universumet och en AI som blivit smått galen ombord på ett rymdskepp du som protagonist såklart också befinner sig ombord på. Det är en karaktär som jag alltid upplevt som genuint otäck och obehaglig, samtidigt som spelet i sig varit viktig för skräckgenren och hybridiseringen mellan rollspel/action genren. Shodan däremot som röstskådespelas av Terri Brosius som också var delaktig i utvecklingen av spelet står sig som en av de bästa antagonisterna i ett spel någonsin. Även om uppföljaren erbjöd en bra antagonist tycker jag ändå personligen att denna kvinnliga karaktär i formen av en AI är överlag en av de bästa i spelvärlden.

3. Shephard: Mass Effect
Mass Effect trilogin är några av mina favoritspel genom alla tider och den kvinnliga röstskådespelaren var en gedigen förbättring över sin manliga kvalitativt. Skillnaden mot en del andra på listan är att du skapar din egna version av karaktären både lite till utseendet om du inte valde förgjorda alternativ av utvecklaren och genom valen i spelen. Jennifer Hale som spelade in rösten till den kvinnliga bjöd på ett väldigt välgjort inslag som i många avseenden slog den manliga. Mass Effect som spelserie står sig som en viktig milstolpe i vad spel kan vara i min mening och den kvinnliga Shephard var en del i att interagera med denna spelvärld och det universum som Bioware skapade på ditt egna vis med en otrolig röstskådespelar insats. Istället för att lyfta in fler spelkaraktärer på listan från samma spel så vill jag också slå ett slag för andra kvinnliga karaktärer i serien som Tali och Lexi (Andromeda) samt många andra i trilogin och Andromeda som i många fall är välskrivna och på olika sätt bidragit till några av världens bästa spel alla kategorier.

2. Senua: Hellblade: Senua's Sacrifice
En nykomling även om spelet har något år på nacken idag. Hellblade: Senua's Sacrifice är ett otroligt viktigt spel i många avseenden. Speciellt då spelet vågar röra på en ganska tabu fråga i spelsammanhang nämligen psykiska sjukdomar och psykisk ohälsa. Även om spelet fått lite kritik i frågan så är det en vågad titel som är skapad med omtanke och med betydande efterforskning i området. Protagonisten Senua lider av mental ohälsa och det tar sig till uttryck genom att hon pratar med sig själv genom spelet, ser saker och mycket annat. På samma gång som det är en obehaglig upplevelse att spela spelet med hörlurar så är det fascinerande, nyskapande och otroligt välgjort för en AA titel skapad av AAA utvecklare. Den konstanta interaktionen med sig själv och spelets utveckling är oförglömligt. Senua som karaktär är djup, mångfaceterad och otroligt intressant genom hela spelet. Det är en karaktär som definitivt tävlar med mitt första val om vem jag tycker är den kanske bästa kvinnliga karaktären i spelvärlden. Melina Juergens som gjorde motion capture och röstskådespel trots ingen tidigare erfarenhet gjorde mig förbluffande med tanke på hur otroligt bra insats hon gjort i detta spel och min förhoppning är att hon gör fler insatser i spelvärlden.

1. Samus Aran: Metroid
Mitt möte med Metroid var på Super Nintendo eran under 1990-talet och mitt allra första spel var om mitt minne inte sviker mig Super Metroid. Kanske kan man ha värre startspel och för egen del är det Super Metroid och Metroid Prime (det första) som verkligen kastar bäst ljus på Samus. För tiden en ganska vågad twist vilket sa ganska mycket om spelvärlden men samtidigt så erbjöds vi på en icke sexualiserad självständig kvinnlig prisjägare i en otroligt väldesignad rustning i klass med alla andra män som deltog i spel under tiden. Metroid bjöd inte bara på en favorit karaktär utan också några av de bästa spelupplevelser jag haft nöjet att ta del av. Även om just Super Metroid och Metroid Prime (det första) står sig som mina favoriter i serien, finns det många bra inslag i med några jag gärna vill glömma existerade.

Min förhoppning är att det utannonserade Metroid Prime 4 verkligen blir något att längta efter för oss som både gillar spelserien och dess karaktärer. Samus var en av introduktion till spelvärlden och en otroligt bra sådan trots att hon inte pratar under de tidigare spelens gång. Framförallt var Samus en viktig karaktär i många avseenden och jag gillade att det var ett tidigt exempel på ett spel där kvinnliga karaktärer inte var så sexualiserade oavsett miljö och hade utrustning mm. som var logisk för kontexten denne befann sig i istället för att springa runt i bh och bikini i krigsområden när männen får stridsutrustning i samma spel. Det åt sidan och trots en del i min mening felsteg så ser jag fram emot seriens framtid

Vilka är dina topp fem kvinnliga karaktärer i spel?

HQ