Svenska
Blog
Vevliror, Mass Effect och krossat knä

Vevliror, Mass Effect och krossat knä

Det här året har sannerligen varit unikt i många avseenden. Pandemin var en samhällsomstörtare. Jag behövde däremot ingen ursäkt för att stanna inne då jag lyckades ha sönder knät sista veckan på jobbet i februari. Tog flera månader efter operation av rullstol, rehab och annat för att kunna gå normalt igen. Det är inte läkt helt än men det går framåt. Spelmässigt kan jag inte vara mer glad eftersom att många fina spel har släppts under året och jag har återbesökt många favoriter. Vi har fått se liv i trevliga spelserier som Mass Effect och hunnit få ett nytt Half Life.

Det mediet jag spenderat minst tid med i år har varit film. Jag har inte missat storfilmerna men sett väsentligt mindre av den varan. Däremot har jag funnit nöje i serier som jag idag håller högre än film. Det som ofta varit problemet för mig med film är att de blir hackiga och får bråttom. Även om serier sällan har samma budget som en film så har de möjlighet att spendera mer tid att bygga upp världen, karaktärerna och berättelserna. 2020 har nog gett mig den insikten att en grym tv-serie, en bok eller ett längre spel gör mycket mer för mig än film klarar av idag.

För många har 2020 varit ett hemskt år men för mig har det trots skada och andra saker funnits ljusglimtar genom året. Jag vill lämna det dåliga kvar i 2020 och ta med mig det positiva in i 2021. Vid sidan av spel och tv-serier har musik har varit en fantastisk del av året. Tyvärr så bryter jag trenden med att hålla progressiv metal som någon form av husgud i musikens panteon på den här sidan. För egen del är det riktigt mörk folkmusik, folk metal och melodisk dödsmetall som stulit showen i år. Med det sagt lyssnar jag på nästintill alla stora genrer som reggae, funk, soul, folk, klassisk, country, pop osv. Mitt intresse för folkmusik har däremot lett mig till en situation där jag vill köpa en hurdy gurdy (vevlira). Vilket inte är snällt för plånboken kan jag meddela. Då den kostar mer eller mindre en normal månadslön efter skatt att köpa.

Det var roande att få prova även om jag var totalt kass på det. Trots att jag fick prova någon annans instrument vill jag fortfarande äga en, gärna inspirerat av grekisk mytologi och färgat skogsgrönt. När någon som kan spela instrumentet gör det kan det låta otroligt mäktigt. Dess historia med rötter tillbaka till 800-900-talet är också otroligt intressant. Jag satt och lyssnade på Andrey Vinogradov som är duktig spelare av lite historiska melodier och Guilhem Desq som har lite unika nyskapande sätt att spela detta instrument på. Det kanske är det som kännetecknar 2020 i musikväg för mig. Vevliran och mörk folkmusik som berör på olika nivåer. Ofta är det musiken som skapar reaktioner i andra medium som spel för mig. Ta exempelvis den här korta filmbiten av Mass Effect, det är en sak att se karaktärerna men en helt annan när det ikoniska temat smälter ihop med med helheten som skapar en sådan stark effekt hos mig.

2020 har varit ett intressant och händelserikt år och jag känner mig ganska nöjd. 2021 ser också ut att bli ett spännande spelår med efterlängtade titlar som Dying Light 2, Hitman 3 och Hogwarts Legacy m.fl. och det är med den optimistiska tanken jag blickar framåt. Ett nytt år med nya intressanta upplevelser att utforska. Jag ser även fram emot ett år av spännande utannonseringar och nyheter om spel. Det pratas om att Age of Empires 4 är spelbart från början till slut och spelas aktivt med sikte på ett släpp 2022 vilket bådar gott. Även Homeworld 3 är på gång och jag hoppas att vi får se något även om spelet riskerar att släppas först 2023. Jag förväntar mig att Total War: Warhammer III utannonseras med ett släppdatum 2021 tidigast men troligen 2022, även om tvåan ska få ett eller två till dlc. Det händer även andra intressanta saker och vem vet kanske utannonseras Xcom 3 eller Civilization 7 i år. Själv ser jag även fram emot Gary Grigsby's: War in the East 2 som lovar strategiskt simuleringsmys på en komplex nivå.

2021 bådar gott för spel, vad ser du fram emot mest detta år?

Bild: konst från albumet Ategnatos av Eluveitie som gått varmt under året

HQ