Svenska
Blog

Topp 5 Multiplayer Spel - #0

Skrivet av Peddi93 den 30 december 2014 kl 21:48

Tänkte gå igenom de topp fem spelen vars multiplayerlägen jag verkligen älskar/har älskat.

Topp 5 Multiplayer Spel - #0

Big Boss: Everything has its beginning. But doesn't start at "one." It starts long before that. The world is born... from zero. The moment zero becomes one is the moment the world springs to life.

#0: Star Wars: Jedi Knight Jedi Academy
Plats noll (ja, noll) går till Star Wars: Jedi Knight Jedi Academy, ett spel som jag spelar än idag efter 11 år. År 2006 skapade jag en klan som ännu idag är igång.

Lasersvärd online? Ja tack. Spelkänslan i Jedi Academy är väldigt unik. Spelet i sig släpptes 2003 och är baserat på Quake 3 motorn. Jedi Academy har en inlärningskurva som är så sinnessjukt svår att majoriteten av spelare som lirat sedan dag ett kan klassas som "dåliga". Glappet mellan en spelare som är medel och en som är bra är natt och dag. Detta beror i synnerhet på att motorn funkar på ett sätt som inte är så himla uppenbart. Hur mycket du än försöker, tittar på andra så lär du inte riktigt kunna dra slutsatser. Det är för många faktorer som spelar roll när två svärd kolliderar. Dessutom spelar det en stor roll vilken server du spelar på också då vissa kan ha en mer modifierad känsla. Så vad gör en spelare bra?

Det är besattheten av att försöka förklara varje moment, dra slutsatser baserade på teorier samt år av erfarenhet och dueller för att sedan splittra in dessa inom spelstilar i flera olika kategorier. Vissa ting går inte riktigt att förklara helt och hållet utan det är en känsla man har. Det är någon som tar en titt på själva källkoden för spelet samt en person som också inte enbart håller sig till en server utan försöker förstå alla. Grunden är samma, du rör dig på samma sätt oavsett om det är Base, Japlus MP damages eller SP damages. En sann bra spelare klarar sig bra oavsett. Det är inte många som orkar göra allt detta. Till sist: Genom att lära ut dessa till andra så förbättras din egen förståelse för det också.

Att det alltid finns någon som är bättre än dig känns relativt uppenbart. Men efter att ha sökt efter folk i denna lilla community de senaste åren så måste jag börjar medge att det är svårt att hitta någon som kan utmana mig. Spelet går hela tiden framåt. Jag anser mig själv vara mycket bättre idag jämfört med 2013, 2012, 2011 och så vidare. Visst är folket inte alls så många som dagens nya spel men vi har en trevlig community upp till 300 servrar med kanske 200 stycken klaner.

Kör du spelet utan några mods så kallar man det "Base". Base mekaniken kring spelet fungerar helt olikt från det som majoriteten av Jedi Academy spelar vilket är "Japlus". Japlus är en mod som skapades av en spelare och enligt många så förbättrades allt från hitboxes till att ge mer frihet för spelarna. Istället för att en person kan duellera en annan varav alla andra måste vänta så kan alla duellera samtidigt. Detta är bara ett litet exempel på de stora skillnaderna. Det finns dock fåtals folk kvar som ännu lirar "Base" och bär på en elitism attityd att "Japlus" folket är svagare rent spelmässigt, något som inte riktigt stämmer i dagsläget åtminstone.

En vanlig dag i en "Japlus" server ser ut som följande:
Du går in i servern. Tre av dina klanmedlemmar diskuterar vem som har störst lasersvärd medans två andra personer håller på att lära sig teorin kring fotarbetet i spelet av en person som jag har tränat. Folk står i kö och vill duellera mig vilket efter ett tag blir lätt tröttsamt tyvärr men det är klart man njuter av det en aning. Mest är det jobbigt då alla anser att du är just bäst vilket bidrar till att man lätt blir irriterad om man rör sig lite dåligt och tar ETT enda slag. Så löjligt då ett slag inte ens innebär en förlust. Eller vad sägs som att du kan vinna 50 dueller, förlora 1 men det tär ändå på dig. Dagens I-lands problem. Sjukt löjligt, men men... För min del är det lite svårt att vilja spela det aktivt då drivet inte finns när man är så pass bra.

Sedan börjar alla skrika hur vi bör ändra spelläge till något annat. Det finns nämligen Siege som är klassbaserat och där man i två lag varav man ska klara vissa uppdrag för att forcera bak det andra laget. Det finns Capture the Flag, Team Free For All, eller bara standard Free For All där vi ändrar till någon bana och skapar egna spel med våra egna regler, skriver eller bara duellerar. Din kreativitet sätter gränserna. Dessutom finns det flera mods än bara "Japlus". Moviebattles 2 är en underbar mod där spelet liknar Battlefront fast alla har ett liv och det är rond baserat. Banorna och klasserna är tagna ur filmerna och majoriteten är underbart designade. Dessa är också skapade av folket, naturligtvis. Det finns så mycket att jag verkligen kan skriva en hel bok om det. Lasersvärd, vapen, flyga, racing, hydroball (under vatten fotboll typ) med mera.

Till sist vill jag nämna min internationella klan. Folket jag har dagligen haft konversationer med och lärt känna. En del av dessa har träffats relativt nyligen i verkliga livet och det har inte riktigt satt sig än att min klan är anledningen till att de träffades. Jag hoppas faktiskt på att träffa några av medlemmarna också och det diskuteras redan om Amsterdam under sommaren, preliminärt dock.

Jedi Knight: Jedi Academy tack vare alla modifikationer är utan tvekan mitt favoritspel när det gäller multiplayer. Det är inte ens nära. Jag tror tyvärr aldrig att detta kommer att ändras. Jag har växt upp med detta spel och dagen då jag säger adjö kommer en del av mig att gå bort.

Jag är hursomhelst tacksam för folket som gör detta spel. Jag har min egen karaktär, vi har vår egna klanbana som tog oss 5 år att skapa (släpptes i år dessutom). Det finns så sinnesjukt mycket i detta spel och jag tycker faktiskt synd om folk som aldrig upplevt ett spel som Jedi Academy.

Kontakta mig gärna om ni vill testa det för nu går jag in i min server.

HQ