Svenska
Blog

Mina 5 julbordsfavoriter

Skrivet av Petter den 7 december 2021 kl 11:42

Med tanke på att min älskade vän och tokfinska kollega Jonas Mäki precis listat (läs) en underbart läsvärd topplista där han öser beröm, lovord och superlativ över hans favoritinslag på det svenska julbordet tänkte jag att det absolut var dags för mig att göra detsamma. Vi delar inte samma favoriter men smaken skiljer sig väl samtidigt inte kanske jättemycket, heller. Här kommer det jag personligen anser vara det trevligaste att äta från vårt underbara julbord.

 

1-5: Absolut ingenting

Traditioner är en sak, absolut. Det ska vara som det alltid varit, och allt det där mossigt händelselöst trista, som gäller. För de allra flesta. Samtidigt är det bussvårt att fortsätta motivera varför vi 2021 sitter ihopkrupna med krökta ryggar och krafsar i oss inälvsmat från mitten av 1800-talet. Raskens... Han älskade julmat han. Eftersom han utöver det lyxiga julbordet mestadels levde på bark, och matjord. Då var helt plötsligt kalvsylta och grisfötter en delikatess och det begriper jag såklart. Krösa-Maja - samma sak. Hon hade dessutom inga tänder i truten så att för hennes del mosa lite goda inälvor på julaftoneftermiddagen, med sin väl inslitna gom, var naturligtvis en höjdpunkt på året som hette duga. Men detta var för 240 år sen, då det vare sig fanns kylskåp, Sous vide, fritös eller bearnaisesås. Idag finns allt det där, och 670 000 andra uppfinningar, upptäckter och matkreationer och då är det ju tamefan skamligt att folk på riktigt sitter och hyllar skit som köttbullar och kokt skinka som om det vore End of Days-gott. Mäki, STOP IT - ANNARS TÖMMER JAG DIG PÅ BLOD!

Mina 5 julbordsfavoriter

HQ