Svenska

Konsten att sluta titta på en TV-serie (Arrowverse!)

Skrivet av putterman den 12 mars 2018 kl 02:33

Vi alla har garanterat varit där. Man sätter på ett avsnitt av en serie och blir hooked direkt. Man beskriver den för sina vänner som det bästa sen rostat bröd och tänker på den hela tiden. Jag tror att alla kan känna igen sig i exemplet Lost. Serien hade en briljant första säsong, för att sedan halvvägs in i andra tappa det totalt och även tappa en stor del av sina tittare, däribland jag. Efter det har jag sett otaliga serier och tappat dem halvvägs. Men efter att äntligen ha sett klart Prison Break hade jag bestämt mig för att jag skulle se igenom serier jag en gång har gillat, även om jag hade tröttnat. Inte för att den var bra, inte alls (bara första säsongen), utan för att det alltid är skönt att se hur något slutar.

Detta kunde jag inte hålla. Jag har det senaste året bestämt mig för att lägga ner ett antal serier. Pretty Little Liars började som ett mysigt tonårsdrama med en mysterisk twist med en stalker, men efter säsong två blev den mer och mer urflippad och i slutändan var varenda karaktär i serien misstänkt för något. Jag slutade titta halvvägs in i säsong 5. Empire hade en helt otroligt bra första säsong med en jäkla nerv och otroligt bra musik. Sen kom säsong två och hela storyn ändrades i stort sett och det fanns inget kvar att se. Hela grundidén var slopad och den nya idén var svintråkig där samma konflikter upprepades hela tiden (Cookie och Lucious) där man hela tiden hoppade mellan att vara vänner och bittra rivaler. Jag la ner Empire i början av säsong två.

Sen har vi då Arrowverse. Detta gigantiska TV-universum bestående utav hela fyra superhjälteserier, som alla började med Arrow. Arrows två första säsonger är underbara där framförallt den andra står sig som en av de bättre superhjälteporträtteringarna jag har sett. Jag älskade allt med den och på toppen av det hela stod porträtteringen utav Deathstroke. Under tredje säsongen började serien dala lite, men höll ändå en okej nivå och då hade dessutom broderserien The Flash startat, vilket kändes som en lättsammare lillebror till Arrow och även den hade en riktigt bra första säsong. När Arrow drog in i säsong 4 och Flash i säsong två hade dessutom serierna Supergirl (från början på CBS istället för CW, men som alltid haft en relation till Arrowverse) samt Legends of Tomorrow dragit igång och ingenting var egentligen bra. Sure, jag gillade ett tag säsong två utav Flash men i slutändan blev det långdraget och jag gillade inte riktigt att man rört sig mot det mörkare Arrowhållet. Det fungerade så bra med Arrow som en "mörk" serie och Flash lite lättsammare då kontrasten blev väldigt skön. Istället började de båda serierna kännas som samma serie.

Supergirl har tyvärr aldrig varit bra och hela serien känns mer som en såpopera än något annat, något som även de andra serierna gör till viss del med aldrig lika mycket. Det är kul att kvinnorna får en mycket större plats i Supergirl än i någon av de andra serierna, men hela serien känns tyvärr så ofokuserad och dåligt gjord. Jag kunde till en början uppskatta Karas quirkiness, men den tycks ha försvunnit helt efter första säsongen och hon är nu mer som en kvinnlig version utav Oliver ifrån Arrow. Legends of Tomorrow kändes som serien som skulle vara den nya lättsamma när Flash tog en mörkare ton, men med vansinnigt tråkig plot och värdelösa specialeffekter tar den aldrig någon fart. De mesta av karaktärerna är rejält tråkiga och även fast jag uppskattar karaktärer som The Atom och framförallt Heat Wave så blir det aldrig bra. Dessa båda serier har helt enkelt alltid varit serier jag bara har sett för att de tillhört samma universum som Arrow och Flash och för att därmed få en mer övergripande blick av det hela då småsaker från de diverse serierna ibland nämns i en annan.

Men när jag, för bara fem minuter sen, låg och tittade på Supergirl s03e09 och funderade på vad jag gör med mitt liv så tog jag tillslut mitt beslut. Jag vill inte titta på det här längre. Med det här menar jag då helt enkelt alla fyra serier då ingen av dem har haft en riktigt bra säsong sen Arrow s02 och Flash s01. De senaste säsongerna var de sämsta hittills utav alla fyra och tyvärr har de nya säsongerna inte börjat bättre. Crossover-avsnitten fortsätter att vara helt meningslösa fast de hypas som de gör (nazistkopior utav huvudkaraktärerna är inte särskilt spännande skurkar). Den enda jag kan finna något intresse i är The Flash och dess porträttering utav The Thinker, men det räcker inte. Jag har övervägt att bara kika på den, men jag har tillslut valt att lägga ner allihop till förmån för bättre serier.

Det känns vemodigt just nu. Jag har som sagt en bakgrund av att ogilla att lägga ner serier och just dessa serier har jag spenderat så mycket tid med och en gång verkligen älskat. Jag vill fortsätta gilla dem men när det enda som lockar är en karaktär i en utav serierna så räcker det inte. Det kommer kanske ta en stund innan jag vant mig av med att fundera över vad som hänt, men det är över nu. Jag kommer inte fortsätta att titta och jag kommer aldrig plocka upp serierna igen. The Thinker kommer bli besegrad, det vet jag ju redan. Vill jag i framtiden veta hur de ska lyckas med det så kommer jag googla. Det är inte värt att lägga ner all den tid på dessa 23 avsnittssäsonger när jag knappt tycker något avsnitt är bra. När jag kikar på serierna sitter jag bara och längtar efter att jag ska ha kommit ikapp så jag kan se någon annan serie medan den inte finns några nya avsnitt.

Hur gör ni när ni tröttnar på en serie ni en gång har älskat, fortsätter ni titta helt, eller lägger ni av direkt? Kanske är ni som jag att ni in i det sista försöker plåga er igenom dem, men tillslut inser det inte går? Jag hade tyckt det var intressant att veta.

Konsten att sluta titta på en TV-serie (Arrowverse!)

Det känns trist att erkänna det, men vi ses aldrig mer Oliver.

HQ