Svenska

MCU (Marvel) Sämst till Bäst - #10-9

Skrivet av putterman den 15 februari 2017 kl 19:26

Som några här på sidan kanske vet är jag inte lika positivt inställd till Marvels hyllade superhjältefilmer som många andra är. Jag tycker de har väldigt varierande kvalitet och kände därför att det kan vara kul att fortsätta göra listor och denna gång ranka dessa filmer. Jag kommer försöka hålla mig väldigt kortfattat. Det gäller alltså de 14 stycken som i skrivande stund redan har kommit ut och som vanligt så varnar jag för SPOILERS

#10 Thor: The Dark World - 5/10
Är detta MCU:s mest hatade och kritiserade film? Kanske. Jag tycker inte nödvändigtvis att de som hatar så rejält på den har fel, jag tycker bara inte den är riktigt lika urusel som alla säger. Filmen är inte bra och har rejäla problem, men det har fortfarande skitits ut sämre filmer än denna genom åren. Det som talar för filmen är den som vanligt suveräna Tom Hiddleston i rollen som Loki. Det går liksom inte få nog utav honom och där har Marvel en riktig guldklimp. När han är i bild är det lätt att glömma alla problem som filmen har och istället bara njuta utav honom. Utöver honom tycker jag att delarna med en galen Stellan Skarsgård är underbara och Chris Hemsworths Thor är fortfarande stundtals charmören Sören personifierad, även om jag tycker man tappar lite av hans charm i denna om man jämför med den första filmen i serien samt The Avengers.

Filmens absolut största problem är dock, precis som så ofta med MCU, skurken. Det här är en av de klart sämsta skurkarna i ett universum fullt utav dåliga skurkar och det säger en hel del. Man har castat en riktigt duktig skådis, Christopher Eccleston, i rollen som Malekith men slösar bort honom totalt. Malekith är något så fruktansvärt dåligt som en svartalf utan personlighet mer än att han är ond. Han är lite arg på asagudarna och yada yada yada. Varenda bildruta med Malekith är svintråkig och får mig att börja pilla med mobilen i väntan på något annat. Med en så usel skurk blir det bara inte särskilt spännande att kolla på filmen och då kan inte ens Tom Hiddleston rädda den.

#9 Iron Man 3 - 6/10
Jag gillar Iron Man, jag gör det. Trots att trean är den enligt mig i särklass svagaste filmen i trilogin så är jag fortfarande underhållen när jag tittar på den. Filmens fokus ligger dock inte lika mycket på Iron Man som de tidigare har gjort utan en stor del av fokusen ligger på Tony Stark och hans mentala problem, vilket för mig inte riktigt fungerar. Att se en panikslagen Tony ger honom förvisso mer mänsklighet än den oneliner-kastande mannen vi har sett innan men det gör också filmen tradigare. Under stora delar utav filmen låter han nyskapta androidrobotar styrda utav Jarvis slåss åt honom och det blir helt enkelt inte samma spänning som innan.

Tvisten man har i filmen är överraskande, men det är inte på ett bra sätt. Att veta vem Mandarin är får honom att gå från en intressant skurk till ännu ett magplask ifrån Marvels sida. Är det något man har stora problem med i nästan alla filmer så är det nämligen att hitta en skurk som är intressant. Här får vi alltså en förhoppning om att skurken ska vara intressant för en gångs skull men det hela slutar i samma gamla soppa som vanligt, vilket gör det ännu värre än vanligt.

Filmen har naturligtvis positiva aspekter också. Kemin mellan Tony och Rhodey fortsätter vara suverän och när Tony väl är den gamla Tony vi lärt känna är han fortfarande underbar och jag tror de flesta håller med mig om att han är den i MCU som levererar sina skämt bäst. Det är svårt att säga varför jag blir så pass underhållen av filmen som jag ändå blir då den har mycket mer negativa aspekter än positiva, men när jag i slutändan ändå sitter och är nöjd med de två timmar jag spenderat på filmen kan jag inte säga att den är dålig. Den är helt enkelt okej.

MCU (Marvel) Sämst till Bäst - #10-9

En fruktansvärd skurk och en skurk som hade kunnat bli så bra om man inte fuckat upp det...

HQ