Jag har nyligen tittat på den svenska långfilmen "Tänk om jag gifter mig med prästen", från Herrens år 1941. Tanken var att jag skulle sett om klassikern "Suspiria", men den verkar ha försvunnit från SVT Play. Av misstag råkade jag sen klicka in på denna film och blev fast och hänförd av detta charmanta, sällsamma romantiska drama från krigsåren.
"Tänk om jag gifter mig med prästen" öppnar med att huvudpersonen Eva Örn precis blivit nyexaminerad lärarinna i staden. Hon är ogift och bor i en etta med sina föräldrar och syskon, totalt är de sju personer i en liten etta. Det måste suga stenhårt, särskilt som hennes far fäller sjuka oneliners som att "kvinnan ska vara mannen till behag, för att inte göra Gud till obehag" och liknande. De pratar mycket om oäkta barn och det verkar vara ett bekymmer för familjen att Eva är 26 och fortfarande ogift. Men Eva säger att det inte finns några oäkta barn längre, det har riksdagen minsann bestämt!
Sen kommer brevbäraren med ett brev till Eva. Hon har fått jobb som lärarinna i den lilla orten Vikarlund (eller nåt sånt) och hon ska börja redan imorgon! Och kanske lika bra det, för tydligen har hon studieskulder på den hiskeliga summan 6 000 riksdaler -- vilket tydligen är asmycket pengar på 40-talet.
Sen blir det häst och vagn till byn. Eva får åka med en dräng som verkar lite småbäng. Lite senare i filmen spionerar han på henne och står ibland utanför hennes fönster. Detta oroar Eva, då skolbyggnaden hon också bor i inte riktigt går att låsa. Men kyrkoherden och lokala handlaren försäkrar Eva om att drängen må vara tokig, men "förmodligen" ofarlig. Eva blir 😅 men verkar tycka det är OK så länge kyrkoherden fixar så hon kan låsa ytterdörren, för annars hotar hon med att skriva till Skolinspektionen (??).
Den lokala handlaren verkar förövrigt vara minst 25-30 år äldre än fröken Örn och är eventuellt gift, men han limmar på Eva som det inte finns någon morgondag. Han kommer till henne med smör, såpa och kyrkkaffe som han förskingrat från tant Hilda. Jag vet inte riktigt vem tant Hilda är, men hon verkar jobba åt mathandlaren och hon är sjukt bitter över all uppmärksamhet mathandlaren ger unga fröken Örn. Det är för undertecknad också oklart varför mathandlaren stjäl kaffe från kyrkan, han borde väl ha kaffe i sin butik? Men det kanske var fullt rimligt på 40-talet.
Nåväl, Eva utnyttjar den kärlekskranka handlaren och spelar honom som en fiol, vilket är rätt så underhållande faktiskt. När han blir väldigt närgången räddas Eva av att det knackar på dörren. Av någon anledning kommer en typ 10-årig flicka hem till Eva objudet, vilket ger Eva en ursäkt till att skicka hem herr mathandlaren. Därefter delar Eva och ungen på det dyrbara kyrkkaffet, vilket är otroligt märkligt. Tyckte småbarn om kaffe förr i tiden?
Eva är också smart, för både mathandlaren och kyrkoherden är ungkarlar och i behov av kvinnligt sällskap. Hon blir god vän med båda och nyttjar deras hjälp när det blir något slags byamöte, där en skitsur annan gubbe är arg på Eva för att hon låter barnen sjunga psalmer från läktaren i kyrkan (??) och än värre, lånar ut syndiga sagoböcker som "Tusen och en natt" till dem! Detta tar tydligen barnen ifrån Gud och leder till synd, otukt och oäkta dansbanebarn. Istället ska de tänka på arbete, resonerar han. Men med hjälp av de ensamma gubbarna "vinner" Eva debatten och hon får själv ansvar för byns bibliotek och vilka sagor barnen ska få läsa. Så länge det inte är romaner är det OK, tydligen. Någon säger att romaner förvisso kan läsas i skolan, men det är olämpligt på fritiden (??).
Denna framgång firas med att Eva blir hembjuden till kyrkoherdens gamla mamma. Kyrkoherden spelar dansband på ett piano och det är tydligen kontroversiellt att han gör nåt annat än spelar psalmer, så han skrockar förnöjt och säger "tänk om de kunde se mig hemma i byn nu!" En sådan kanalje! "Det är väl ingen synd och skam med en svängom", säger tant mor. Eva "dansar som en älva". Kyrkoherden tycks förövrigt vara bossen i hela socknen, i de flesta ärenden verkar det vara han som har sista ordet och ingen törs käfta med honom, minsann.
När Eva åker hem över julen svimmar hon för ca tredje gången. Mor hämtar en doktor som säger att hon blivit sjuk av att "hon är så ensam" (läs: ogift) i Vikarlund att hon måste vara hemma och vila upp sig. Sen bestämmer doktorn att Eva ska ta ledigt från sitt jobb som lärarinnna en termin (??).
Det är uppenbart att Eva och kyrkoherden börjar hitta varandra, men kyrkoherden sitter sen hemma och tittar på nån bild på en gammal ungdomskärlek. Det är tydligen därför denna charmanta karlen fortfarande inte gift sig! Men sen tänker han på det Eva sade till honom tidigare: "Man är bara så ensam som man gör sig"... !
Kommer Eva och kyrkoherden finna varandra!??
Kommer Eva få ett ordentligt lås på sin ytterdörr?!?
Kommer den tokiga drängen och mathandlaren sluta creepa på henne om hon finner sig en karl?!?
Allt detta och mycket mer kan du få svar på om du ser det romantiska dramat "Tänk om jag gifter mig med prästen" på SVT Play!
Filmen är lite långsam, men bisarrt nog ganska underhållande då det bjuds på en hel del skumma oneliners och oförklarliga händelser. För mig, som föddes 50 år efter denna film spelades in, var det ett intressant tidsdokument tillbaka till ett annorlunda Sverige som i ärlighetens namn verkar betonggrått och dödstrist. Inte en Switch så långt ögat kan nå. Jag kan också konstatera att människorna var fan inte kloka 1941.
Den här filmen får tre kyrkkaffe av fem möjliga. Se den inte.