Svenska
Angående Piratpartiet

Angående Piratpartiet

Skrivet av snes nörd den 4 november 2011 kl 00:54

Jag höll på att skriva ett inlägg till den här nyheten men kände att svaret blev lite för långt samt att jag kom att tänka på att inga värdefulla diskussioner kan föras bland nyhetskommentarerna (där sker mest pajkastning).

Jag tycker att deras sätt att uttrycka sig är konstigt. Skapa oro bland utställarna. Jag får en liten känsla av politiskt förtryck, även om jag ändå förstår varför dom uttrycker sig som dom gör.

Piratkopiering av upphovsrättsskyddat material är inte okej, men dagens upphovsrättslagar borde ses om. Att viss musik skriven på 20-talet idag ägs av flertalet olika aktörer i olika regioner och som säljs runt som aktier är nog inget skaparen själv skulle vara särskilt förtjust i. Denna skulle nog vara nog så nöjd med att dennes verk, 90år efter dess publicering fortfarande intresserar.

Piratpartiet handlar inte bara om att legalisera piratkopiering. Partiet handlar även om att hålla koll på upphovsrättslagarna och att se till att internet ska hållas öppet. Sen är det också skillnad på piratkopiering och piratkopiering (Typ att musik/spel/film i stort sett omöjlig att få tag i ändå kan vara olaglig att ladda ned/sprida p.g.a. ovan nämnda upphovsrättslagar).

Det är synd och skam att Piratpartiet bara ses som "Dom där som vill göra det lagligt att ladda ner spel" då partiet och frågorna dom tar upp verkligen behöver diskuteras och analyseras.

Vill du bli riktigt mörkrädd så ska du grotta ner dig i upphovsrättslagar. I USA just nu så blir "Works Made for Hire" (dvs, allt som gjorts åt/av något företag) public domain 95år efter dess publikation eller 120år efter skapandet (beroende på vad som inträffar först).

Idag är allting publicerat före 1923 public domain i USA. saker som publicerades då hade en copyright-tid på 55år. En låt publicerad 1923 skulle alltså bli public domain 1979, men då (1979) så drev kongressen igenom ett beslut att utöka tiden till 95år vilket gör att någonting publicerat 1923 kommer att bli public domain den första Januari år 2019. Men jag skulle bli väldigt förvånad om inte politikerna i USA hinner driva igenom en till utökning av upphovsrättstiden innan dess.

Det här blev ett väldigt spretigt blogginlägg med sin tå i många olika ämnen, utan att ta sig ett riktigt dopp i något av dom. Men jag hoppas att det gick hyffsat att hänga med i mina haranger (som ursäkt kan nämnas att jag är rätt så trött).

Kommentera gärna!

HQ