Svenska
Blog
TOP 5: Världens mäktigaste spelföretag

TOP 5: Världens mäktigaste spelföretag

Jag vill påbörja denna blogg med att säga att jag är helt neutral vad gäller dess fem företag och trots att jag äger en hel drös produkter som gets ut av vissa av dessa företag. Jag har gjort bloggen som en neutral gamer och det är också det som listan är, neutral! Kom gärna med åsikter och egna tankar, men jag börjar tröttna på folk som tycker att jag tänker fel och är en fanboy. En ytterst konstig bloggstart yes indeed, men jag vill bara betona det hela. Trevlig läsning!

5. Activison Blizzard

Activison Blizzard är ett företag som de flesta av oss känner igen. Call Of Duty är kanske det som vi mest förknippar med företaget. Det är världshistoriens största spelserie med över 100 miljoner sålda exemplar (!!!). Men förutom ett riktigt populärt actionspel har Activison Blizzard tre till, riktigt stora spelserier. Guitar Hero är tillsammans med Rock Band dem spelen som fanatiska musiker spelar. Sedan finns det ju även det legendariska Starcraft 1&2, som betraktas som världens bästa RTS- spel. Och tillsist har man kolossen World Of Warcraft som är världens populäraste MMO-RPG spel. Activison Blizzard brukar dock förknippas med mjölkning samt girighet. Faktiskt är det till en viss del sant. Call Of Duty kommer ut varje år och har sedan 2007 haft samma grafik, men framförallt samma multiplayer. Resultatet? Ironiskt nog är Call Of Duty världens populäraste spelserie, samtidigt som den troligen är också världens mest hatade. Guitar Hero är också ett exempel där fans velat ha nya inlägg i spelen, och därför övergett Activison Blizzard och deras mjölkning.

4. Nintendo

En fyra? Ja tyvärr är det den plats som den forna spelkolossen Nintenod placerar sig i. På 80 & 90- talen spelade man Nintendo. Man spelade inte spel, man spelade Nintendo. I dag har det klassiska spelföretaget hamnat i skuggan. Super Mario & Zelda är fortfarande ikoner inom spelvärlden, men Nintendos konsoler brukar inte klassas mera som en seriös konsol. Det vill säga finns det få personer som bara spelar Nintendo. Konsolerna som det japanska företaget spottar ur sig brukar ofta vara andrahandsvalet framför PS3/X360/PC.
Och anledningen? Jo det som gör ett spel populärt är i dagsläget multiplayern. Beroendeframkallande multiplayer= Populärt spel. Nintendo har inte förmågan att skapa kioskvältare som Battlefield eller Call Of Duty, men innovativa spel samt konsoler gör att Nintendo fortfarande är en av spelvärldens mäktigaste spelföretag.

3. Sony

Playstation är en av spelvärldens mest ikoniska konsoler. Playstation 2 har ärldens största spelbibliotek och är även den konsol som har sålts i mest exemplar. Playstation 3 är Sonys senaste konsol som har ett gratis onlneläge, och flera riktigt bra exklusiva spel. Ja, Sony är väldigt mäktigt. Playstation- serien säljer som smör i solsken, och flera riktigt fina & populära portabla enheter som PSP, och PSP Vita gör företaget till en stor maktfaktor i spelvärlden. Dessutom ger Sony ut smarriga exklusiva spel som God Of War, Uncharted och Killzone. Trots all dessa framgångar är Sony ett företag på nedgång. Story förluster inom bland annat TV- branschen har sänkt företagets aktievärde, och Sony är idag inte vad det än gång var. Lyckligtvis nog är spelvärldens Sony en enorm framgång, så mäktigt inom spelvärldens är det naturligtvis.

2. Microsoft

Världens tredje mäktigaste företag. Ja, det är Microsoft. Windows är deras stora kassakista och Xbox stavas en av de nya enheter som har gett Microsoft enorma summor. Xbox Live är spelvärldens bästa onlineläge, men har inte en så stor popularitet p.g.a av sitt pris. Trots det är Xbox 360 oerhört populär. Och varför? Förutom Xbox Live har även en av spelvärldens mest ikoniska serier ett finger med i spelet. Halo och Gears Of War är riktiga tungviktare, och i Forza Motorsport har Microsoft en av spelvärldens bästa racingspel. Games For Windows var tidigare en stor aktör i spelvärlden, men Valves Steam är helt enkelt bara bättre och billigare. Trots det är Microsoft med sina kolossala resurser en riktig tungviktare i spelvärlden.

1. Valve

Ja, för tio år sedan var Valve bara ett företag i smeten. Half Life & Counter Strike i all ära, företaget var dock ändå inte någon bjässe. Allt det ändrades när Steam lanserades i slutet av 2003. Idag har Steam mer än 40 miljoner trogna kunder som köper och spelar spel på Valves egna Onlineläge. Förutom att ha det populäraste onlineläget har också Valve spelikonerna Half Life och Counter Striek i sin rockärm. Team Fortess heter det tredje, populära onlineskjutaren och Portal heter det fjärde spelet. Det femta är då Day Of Defeat som också är riktigt bra & populärt. Ja där har du det, världens mäktigaste företag. Kanske inte i resurser men i fans, respekt och betyg.

HQ