LIVE
HQ
logo hd live | No Rest for the Wicked
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Blog
      Förhistoriska Monster #3

      Förhistoriska Monster #3

      Den sydamerikanska jättebjörnen

      Du har kanske hört talas om Arctodus Simus, den största björnart som har gått på våran jord. Med en mankhöjd på 1,5 meter, en vikt på 1 ton och en höjd på cirka 3,5 meter medan den står på bakbenen dominerade den Nordamerika från 1 miljon till så sent som 9000 år sedan. Den har varit den största björnarten någonsin, tills nu.

      1935 hittade man ett enormt lårben i dagens Sydamerika. Det var dock fram tills för två år sedan som man visste vad för djur det hela rörde sig om. Lårbenet var enormt, nästan lika stort som en elefants. Men det rör sig inte om en elefant. Det rör sig om en enorm björn, det överlägset största rovdjuret i dess tid, och det största rovdjurs-däggdjuret genom alla tider.

      Genom att mäta björnens lårben kunde paleontologerna Blaine Schubert och Leopoldo Soibelzon räkna ut resten av kroppens vikt och längd. De fram till att denna björntyp av släkten Arctodus hade en vikt på 1,6 ton (ungefär lika tung som 20 fullvuxna människor), och en höjd på 4 meter när den stod på bakbenen. Denna bjässe dominerade Sydamerikas skogar för 2 miljoner år sedan och var skrämmande stor, helt överlägsen alla andra dåtida rovjdur. Eftersom jättebjörnens närmaste släkting i form av vikt och storlek (Arctodus Simus) kunde springa nästan lik fort som en häst antas denna björn också ha varit ruskigt snabb.

      Den sydamerikanska jättebjörnen dog ut för 500,000 år sedan. En studie har visat att den blev mindre år för år, i takt med att den anpassade sig mot nya rovdjur som kom från Nordamerika genom Panama, som t. ex Smilodon (den sabeltandade katten).
      Och anledningen till dess enorma storlek var inte för att vara en effektiv jägare, utan för att skrämma bort andra rovdjur från kadaver. Den sydamerikanska jättebjörnen var alltså en asätare.

      Den sydamerikanska jättebjörnen(har ännu inte ett vetenskapligt namn)

      Längd: Cirka 1,6-1,8 meter i mankhöjd, 4 meter när den stod på bakbenen
      Vikt: 1,6 ton
      Kännetecken- Det största köttätande däggdjuret som existerat, den överlägset största björnen genom tiderna. Enormt stora och breda ben, nästan lika stora som en elefants.
      Typ av djur: Björn (släktet Arctodus)

      Alla bilder här nedanför förutom den med lårbenet föreställer Arctodus Simus. Tyvärr finns det ej många på bilder på den sydamerikanska jätten.

      HQ