Svenska
Blog
Gått och blivit med 144HZ!

Gått och blivit med 144HZ!

Jag föll för grupptrycket. Det gick helt enkelt inte att sitta kvar på min gamla Samsung skärm för 1000kr längre. Det var ju nästan (bara nästan) så att man skämdes. Började kännas ganska pinsamt att sitta med en dator för 35k och en skärm för 1k. Det är ju som att sitta på krogen och dricka vatten. Fastnade direkt för Asus Rog Swift, mest för att jag är lite utav en Asus fanboys, men också för att den var så satans läcker. Efter lite forskning (läs google) så insåg jag dock ganska snabbt att det inte alls var skärmen för mig då den led av en jädra massa problem som inte verkade vara fixade än.

Efter att ha kollat runt lite snubblade jag in på Acer XB 270HU.Som namnet antyder så är det alltså 27".

"Acer XB 270HU är världens första skärm med den ultimata kombinationen av teknik för spel; WHQD-upplöst IPS-panel, 144hz uppdateringsfrekvens och Nvidia G-Sync-teknik. Detta paket levererar kraft nog att frigöra dina spel- och filmupplevelser från visuella gränser. XB270HU levereras med Displayport 1.2. Dessutom en UBS-hub med 4st USB 3.0-portar."

Det låter ju riktigt lovande ellerhur? Så jag drog in till Netonnet och köpte deras sista exemplar. Har inte hunnit testat skärmen än så länge men hittils är jag ganska nöjd, förutom ett par mindre problem som jag tar upp lite längre ner. Då jag suttit med skitskärmar i hela mitt liv så vet jag väl inte riktigt hur färger å så ska se ut och så, men svart är ju i alla fall svart för en gångs skull. Sedan märkte jag direkt att det var ett sjujäkla grymt flyt i allt från windows till spel. Kändes verkligen helgrymt. Det enda kruxet är väl att spelen självklart blir mer tungdrivna med en upplösning på 2560x1440 så jag ibland dippar ned så långt som till 53 fps i The Witcher 3 på ultra, till skillnad mot 100+ med 1080p. Men det är ju inte så konstigt så får pilla lite med inställningar och förmodligen dra ned upplösningen till något mellanting.

Höll nästan på att glömma det viktigaste av allt på skärmfan. Fick gå tillbaka och slänga in det här. G-Sync för fan pojkar och flickor. Det är verkligen gudarnas (typ Zeus och gänget) gåva till mänskligheten. Äntligen slipper jag dras med V-sync och allt vad det innebär. För de som inte vet så är det 60fps lock samt att musen inte riktigt hänger med! Har varit lite skeptisk till G-Sync men efter att ha testat det så kan jag inte annat än älska det. 100 fps och ingen tearing i sikte. Vilken känsla!

Så till de små problemen jag upplevt. Det första jag reagerade på var hur jäkla mörkt det blev på skärmen med de rekommenderade inställningarna från Acer och Nvidia samt resten av internet. 24 brightness liksom, det känns inte helt rätt. Men kan såklart ha att göra med att jag suttit på en pisskärm med 100% brightness på tidigare. Kör på 50 brigthness nu vilket fortfarande känns aningen mörkt, men är väl en vanesak. Vill mest att bilden ska vara så korrekt som möjligt nu när det står en IPS skärm på skrivbordet.

Det andra jag la(de?) märke till är lite IPS glow i nedre högra hörnet vilket är lite småsegt, men inget som märks om det inte är kolsvart på skärmen som tur är. Som jag har uppfattat det så är det väldigt vanligt och man ska ha tur för att få en skärm utan någon form av glow. Har ändå lite tur då det inte alls är lika extremt som en del skräckexempel jag har sett. För trösta mig med att jag i alla fall inte har en enda död pixel (wohoo!) för det har jag en på gamla skärmen som har stört mig något fruktansvärt sedan dag 1.

Allt som allt så verkar det vara en bra skärm, om än aningen dyr, men smakar det så kostar det. Lär behålla den i ett antal år så kommer få igen mina pengar utan tvekan!

HQ