Svenska
Den bortglömda Sonic-dödaren till Super Nintendo

Den bortglömda Sonic-dödaren till Super Nintendo

Skrivet av tryffel8 den 7 januari 2022 kl 21:10

Visst gillar man Sunsofts 90-talsspel?

En del av deras släpp möttes med ganska ljummen kritik när dom kom och har sen fått lite av kultstatus och riktiga dyrgripar, så som exempelvis Trip World till Gameboy och Mr Gimmic till Nes.

Speedy Gonzales: Los Gatos Bandidos fick inte heller några vidare possitiva recensioner när det begav sig,och har heller inte fått nån som helst upprättelse på senare år, men det kanske kan ändras. Eller så gör det inte det, eftersom han tydligen blivit en steriotyp..

Kritiken då var att det bara var en blek Sonic the hedgehog-kopia. Det var kanske inte det spelpressen väntade på 1995, när 3D-spelen och dess konsoler  började etablera sig på allvar, speciellt inte med ett licens-spel.

Men fasiken så kul jag hade nu när jag i veckan spelade det första gången. Visst, likheten med Sonic-spelen finns där. Dels möjligheten till fart, men kanske framför allt banornas struktur med olika lager på höjden. Men Speedys spel har också en egen identitet. Sonic-spelen handlade egentligen inte så mycket om fart när det begav sig på Mega Drive-tiden. Farten var en belöning som man vid några tillfällen kunde utnyttja, men egentligen ingen förutsättning för att ta sig framåt. I Speedy Gonzales är farten ett nödvändigt verktyg att bemästra med långa hopp som måste sättas perfekt.

Men annars finns det mycket att tycka om här.. Miljöerna är visserligen inte särskilt Speedy-insprirerande för den som sett kortfilmerna. Men allt annat sitter. Kontrollen är ooerhört precis, helt utan den halk-syndrom som många spel, (ink Mario, dras med) Speedy är snabb men kan stanna direkt när det behövs, precisionen är så exakt som man vill att den ska vara., fysiken är rimlig,  Bandesignen är rolig, utmaningen, relativt hög, och soundtracket, otroligt välgjort.

Det slår inte Sonic 2 eller Sonic 3 & Knuckles. Men väl många andra 2d-sonic-spel i mitt tycke. Sen ska man väl kanske också ha i åtanke att Speedy Gonzales började springa snabbt flera decenier innan Sonic ens var påtänkt...

HQ