Svenska
Blog
Fem Underskattade/Okända/Bortglömda JRPG:s

Fem Underskattade/Okända/Bortglömda JRPG:s

Skrivet av Vahlstrom den 12 februari 2019 kl 19:03

Japanska rollspel är min absoluta favoritgenre. Så därför tänkte jag dela med mig av några pärlor som du kanske inte har hört talas om innan, eller som du helt glömt bort, men som jag tycker att alla borde spela. Jag säger så klart inte att ingen kommer känna igen dessa spel och om du, liksom jag, är en stor JRPG-älskare har du kanske hört talas om alla. Dela gärna med dig av dina favoriter här nedan - kanske du ger mig ett tips. Här kommer inga stora JRPG:s som Final Fantasy-serien, Persona eller Ni No Kuni finnas med då jag försöker håller mig till mer okända titlar.

So, here we go:

Suikoden II - (Playstation, 1998) - Youtube-video
Detta är, enligt mig, det bästa spelet som någonsin gjorts. Visst, smaken är som baken och många kommer säga emot. Det första Suikoden är också värt att spela, medan serien tyvärr blev sämre med ny konsolgeneration och del tre till fem. Tierkries till Nintendo DS var dock rätt bra. I Suikoden II finns det över 100 karaktärer att rekrytera och över 40 (!) av dem kan användas i strider. Resten hjälper på andra sätt, så som (en bit in i storyn) att bygga upp ditt nya slott genom att öppna affärer eller restauranger. Tänk Ni No Kuni 2, men bättre. Storyn är något av det bästa du kan tänka dig. Krig, död, svek du absolut inte såg komma, syskonkärlek.. det finns allt. Striderna är turbaserade med upp till sex stycken karaktärer i ditt gäng. Spela det, vad du än gör!

Azure Dreams - (Playstation, 1997) - Youtube-video
Jag har ingen aning om varför spelet heter som det gör och jag glömmer nästan alltid bort det då det inte har någonting att göra med själva spelet. Eller så kanske det gör det och jag glömt det. Spelet utspelar sig i en liten ökenby där det finns ett så kallat monstertorn. En känd monstertämjare försvinner i tornet och när hans son (den spelbara karaktären) fyller 15 går han i tornet på jakt efter sin pappa. Alla våningar i detta torn är slumpmässiga, så de ser aldrig lika ut. Du startar med ett monster som du blir vän med och kan sedan föda upp nya monster genom att hitta ägg i tornet och ta med dig hem. Det speciella med detta spel är att monstren inte rör sig om inte du gör det. Varje gång du tar ett steg gör de också det. Förutom att utforska tornet skaffar du vänner i byn och hjälper till att bygga och expandera byn med olika byggnader med pengarna du tjänar från tornet.

Breath of Fire IV - (Playstation, 2000) - Youtube-video
Ännu ett spel från den första Playstation-konsolen. Det kommer också bli det sista, jag lovar, men jag hade kunnat fylla en hel lista med bara PS1-titlar. Konsolen sprutade ut så många kanon-JRPG:s att man inte hann med i svängarna. Som fyran antyder är detta en lång spelserie, men detta är min favorit. Du spelar som ynglingen Ryu, som kan förvandla sig till en drake. Han måste sedan slå sig ihop med ett gäng udda (det är ju ett japanskt rollspel), men duktiga, fajters för att rädda världen från en odödlig kejsare som vaknat upp efter en himla lång tid. Han vill uppnå gudastatus och förstöra världen. Det intressanta här är att du även får spela som den onde kejsaren och spelet visar hans onda resa istället för att bara slänga in honom då och då. Spelet blandar 2D- och 3D-grafik och har turbaserade fajter.

Lost Odyssey - (Xbox 360, 2008) - Youtube-video
Lite modernare nu med Lost Odyssey som släpptes till Xbox 360 2008. Du spelar som Kaim, en odödlig som tappat minnet (ännu en sak som används flitigt i japanska rollspel). Han måste också konfrontera hoten som kommer med världens magiindustriella revolution och smärtan som kommer när minnena börjar komma tillbaka. Storyn skrevs av Hironobu Sakaguchi, som också jobbat på i princip alla Final Fantasy-spel och japanske författaren Kiyoshi Shigematsu. Storyn är absolut spelets starkaste sida och man blir verkligen investerad i Kaim och hans "medhjälpare".

Legend of Heroes: Trails in the Sky - (PSP, PS3, Vita, PC - första release i väst 2011) - Youtube-video
Det nyaste spelet på listan är samtidigt inte det nyaste. Det är en trilogi där första delen släpptes i Japan redan 2006, men det tog fram till 2011 innan det kom västerut. Legend of Heroes består av flera olika serier, så som Trails of Cold Steel och serien jag skriver om här, Trails in the Sky. Dessa utspelar sig i olika delar av samma spelvärld, vilket gör att händelser i ett spel kan utvecklas till något i ett annat. Du spelar som ett gäng intressanta karaktärer, där huvudpersonerna är Estelle och Joshua, dottern och adoptivsonen till Cassius Bright, en militärledare. Striderna är turbaserade och utspelas på ett rutbaserat slagsfält, där magiska attacker når olika långt och där du behöver vara nära din motståndare för fysiska attacker. Har du laddat upp en speciell mätare kan du trycka på en knapp för att ta över nästa tur i fajtingordningen, vilket gör att du kan få in ytterligare en attack eller healning innan motståndaren hinner göra något. Karaktärerna är välskrivna och berättelsen riktigt intressant. Dessutom är det stor humor när du försöker öppna en kista som redan är öppnad, med meddelanden som ""There is nothing in the chest but spiders now. They all stare at you and clap. Bravo." och "There's nothing in the chest but your failed hopes and dreams for more loot."

HQ