Svenska
Blog
Glada nyheter - mitt grafikkort är trasigt

Glada nyheter - mitt grafikkort är trasigt

Skrivet av Vahlstrom den 16 september 2020 kl 19:56

Igår dök min första artikel upp på sajten om mitt datorbygge. Det är första gången jag försökt mig på detta och är en total nybörjare med noll kunskap om vilka delar som är bäst eller passar bäst tillsammans, vilket verkar ha missats av vissa. Extra mycket åsikter fanns det om mitt grafikkort, RTX 2070 Super, där jag tackar för hjälpsamma kommentarer och påpekanden att det var det sämsta valet som en människa troligtvis kan göra. Kanske var till och med hela artikeln ett skämt? Absolut inte. Jag försökte få så mycket hjälp som möjligt online för att välja ut de bästa delarna och fick rådet av kunniga att köpa ett RTX 2070 eller 2070 Super om jag hittade några extra kronor. Det litade jag ju så klart på eftersom det kom av folk som är tusen gånger mer kunniga än jag. Detta var i slutet av juni.

Nu när jag byggt ihop lådan, nåt du kan läsa om så småningom, visade det sig att mitt grafikkort är trasigt. Vilket väl är tur i oturen eftersom jag kommer kunna köpa ett RTX 3080 för pengarna istället. Nu tar det visserligen nån vecka för återförsäljaren att kolla så att det verkligen är nåt fel på det. Vissa av er kanske tror att detta är något jag gjort själv i ett försök att glädja alla er som tyckte jag var dum som inte väntade på 3000-serien. Men så är det inte. Det började med att FPS rasade ner till 20FPS. Konstigt, tänkte jag. Öppnade olika program för att undersöka varför. Till slut såg jag att grafikkortet var hett som fasiken. Problemet var att fläktarna inte hade börjat snurra, trots att temperaturen nu låg på 80+ grader. De kom igång när jag startat om datorn. Bara för att gå upp i 100%. Nedkylning så klart efter att ha varit svinhet. Men detta problem kom tillbaka då och då. Jag kunde skriva i ett Word-dokument och fläktarna började leka flygplansmotor.

Dessa två problem kan givetvis bero på andra saker, som något fel på moderkortet. Tyvärr har jag inget annat att testa det på. Men det som satte spiken i kistan var när det började gnissla så in i h-vete. När jag spelade spel som krävde mycket från kortet eller under längre sessioner lät det så fruktansvärt illa. Som att någon oavbrutet trampade kortet på tårna. Coil whine heter det tydligen på engelska. Dags att lämna tillbaka det helt enkelt. Tre fel på kort tid är inget jag vill ha. Undersök det, ge mig pengar eller kredit och låt mig köpa ett nytt kort. Och så kan alla bli lite gladare. De som blev så upprörda över mitt grafikkort ska bara veta vad jag har för skärm... Feedback om byggande tas gärna emot. Det är första gången och det är inte lätt att inte veta vad man ska göra. T.ex. är det mycket sämre att köpa kortet från andra tillverkare, som Gigabyte och MSI, än att köpa kortet som är gjort av Nvidia? Vad är största skillnaden förutom utseendet?

HQ