Svenska
Blog

Lucia Movie Night

Skrivet av Wot Karden den 13 december 2015 kl 14:25

Godmorgon, för andra året i rad gick jag och sambon på Lucia Movie Night. Sf Bio årliga event vid Lucia där de visar tre hemliga filmer, vi satt och gissade lite vilka det skulle bli och jag träffade in ett rätt i år.

Den första filmen var "En Man som Heter Ove" med Rolf Lassgård, som handlar om Ove som vill ha ordning och reda på allt runt om sig, han går rundor i sitt bostadsområde och kontrollera allt och alla. En dag flyttar en ny familj in på andra sida gatan det förändrar Oves liv. Filmen var fantastisk bra, man känner så med Ove och hans kamp att hålla kvar vid det gamla, vilket han gör till stor del på grund av vid behålla minnet av sin fru. Det är emotionell berg och dalbana och filmen tar upp tunga ämnen på ett väldigt bra sätt. Den bästa Svenska film jag sätt på länge, Rolf gör en mycket bra rollinsats som Ove. Rekommendera den varmt till alla 4/5.

Sen efter en paus börja nästa film "In the Heart of the Sea" i den får vi se när författaren Herman Melville intervjuar Tom Nickerson om hans äventyr på sjön och mötet med en stor vitval. Detta blir grunden för boken Moby Dick. Det var en visuellt häftig film, effekterna var riktig väl gjorda och mötena med vitvalen nervpirrande. Man satt på helspänn när vitvalen var på duken. Tyvärr blir man aldrig så engagerad i besättningens överlevnad på havet, filmen gör inte så bra jobb för att man ska bry sig och i med det så blir resten av filmen mest en transportsträcka. Dock är det en väldigt vacker och välgjord film, skådespelarna gör överlag ett bra jobb. Men manuset sviker dom. Se den för de visuellt häftiga valscenerna men det är inget du behöver springa iväg på direkt. 2,5/5.

Den sista filmen blev nyinspelningen av "Point Break" som tyvärr lämnade mycket att önska. Har aldrig sett originalet med Keanu Reeves men ska göra det nu. I den nya "Point Break" så möter vi Johnny Utah som är en extrem sports stjärna på Youtube men hans karriär får ett abrupt slut, sju år senare har han jobbat hårt för att bli antagen av FBI. En serie spektakulär stölder från amerikanska företag sker runt om i världen, Johnny får i uppdrag att undersöka det hela men det blir inte så lätt som han tror.

Spolier Varning
Filmen är väldigt platt och karaktärerna känns mest som kulisser för att göra häftig stunds ut från flygplan, berg och vågor. Det hela känns mest som en lång reklamfilm för extremsport. Scenerna är häftiga och snyggt gjorda men man engagerar sig aldrig i Johnny, sen känns hela grundpremissen rätt ologisk, varför fortsätter FBI att jaga den här Bodhi? Visst han dödar några men sen gör Johnny det rätt klart och tydligt att det är inte hans mål och efter de mest dödliga stunsen finns det inge direkt anledning att fortsätta jaga honom. Ja, han gjorde hemska saker men har inte FBI viktigare saker för sig än att jaga någon som mest troligtvis kommer ta livet av sig?
Spolier slut

Jag har som sagt inte sett originalet men den är troligtvis mycket bättre än den här smörjan, oengagerade karaktärer, en handling med stora logiska luckor, det som lyfter upp filmen lite är extremsport scenerna som är häftiga och välgjorda men utöver det har inte "Point Break" mycket att erbjuda 2/5.
Lite roligt var det att se våran egen Matias Varela i en biroll som för ovanligheten skull sträckte sig längre än en scen.

Överlag blev filmerna lite utav en besvikelse, det började fantastiskt i år också med "En Man som Heter Ove" men sen dala det. Jag blev aldrig direkt uttråkad av någon utav dem, men det hade kanske med att göra att man var så trött under sista filmen. 2014 Movie Night var betydligt starkare med Pride, The Intimidation Game och Whiplash. Lucia Movie Night är mysigt och jag känner att det här kommer bli en tradition för mig och sambon så länga vi har tid och kan. Extra plus till personalen på SF Bio i Karlstad i år, som gick steget längre i år och bjöd på lite spex som förgyllde kvällen.

HQ