Svenska
Blog
Star Wars i IMAX

Star Wars i IMAX

Skrivet av Wot Karden den 21 december 2015 kl 22:48

När det blev klart att den nya biografen Filmstaden Scandinavia skulle stå klar lagom till premiären av Star Wars Episod VII: The Force Awakens så började jag planera ett besök. I fredags (den 18 december) tog jag och sambon tåget till Stockholm, efter lite försenings strul med tåget så hann vi i hyfsat god tid fram till filmen.

Spoliers
Helt ärligt så har jag fortfarande lite svårt att samla mina tankar, filmen var fantastisk. Det den gör rätt är att filmskaparna förstår vad som gör Star Wars så bra och det är bra karaktärer som man vill följa och bry sig om. Man kom snabbt in i historian och även om de använder mycket från tidigare filmer i Star Wars serien så görs det bra och på rätt sätt. Kände igen mycket olika drag i Rey och Finn från andra karaktärer och det var roligt att få se en annan vinkel på saker. Effekterna var väldigt bra gjorda och jag gillar många utav förändringar de har gjort, som de nya ljussablarna hade vibrerade ojämnhet till sig och tyngd som gjort striderna mer intensiva. Även ljudet har ändrats och fått mer tyngd i sig, ljussabel bataljerna i sig påminner mer om de i gamla filmerna än nya. Gillar också hur filmen visualiserar kraften som t.ex. när Kylo Ren håller en laserblot i luften, det bidrar till en större inlevelse.

Jag tycker det är bra att Star Wars fått en riktigt bra kvinnlig hjältinna i Rey, det har funnits tidigare men det har oftast få stå tillbaka för männen i större utsträckning. Många kära återseenden blir det ju också såklart och det är så härligt att se Harrison i sin roll som Han Solo igen, man ser att han verkligen trivs att vara tillbaka. Även C-3PO och R2-D2 är med lite men jag hade gärna sett lite mer av C-3PO och få se han integrera med den nya spelevinken BB-8, i nästa film kanske vi får det.

Filmens skurk Kylo Ren har jag lite blandade åsikter om, jag gillar över lag som skurk dock verkan han inte har varit någon riktig Sith för annars hade inte Ren kunnat försvarat sig så bra mot honom. Det som jag dock tycker sämre om är hans mask, det finns ingen egentlig anledning för honom att använda den. Till skillnad från Darth Vader behöver inte Ren masken för att leva utan använder den mer som någon slags hyllning till Vader, och det får det hela att känns som en slags överdriven cosplay. Missförstå mig rätt jag gillar dräkten önskar bra att det funnits en bättre anledning för honom att ha masken.

Filmen har många hjältar och en som står tillbaka lite är Poe Dameron, han är i pilot delen av Luke Skywalker från de tidigare filmerna. Vilket fungera bra, för vi har redan följt två fantastiska piloter i de andra två trilogierna så en pilot i biroll gör inte så mycket.

Finns några saker jag inte gillar och slutet är en utav dem, jag tycker det var en film för tidigt att visa att de hittar Luke. Det är inte det filmen handlar om, ja det är katalysatorn för allt men när filmen närmar sig slutet tycker jag inte att de hade behövt hitta honom. Hade räckt med att som i The Empire Striks Back att de ger sig i väg och finner Luke i nästa film istället, nu blev det dubble slut istället där det ena känns lite off. Inget som förstörde filmen direkt, men det kunde ha gjorts bättre.

I Hel het så älskar jag filmen, Star Wars är tillbaka och det med besked. Musiken lika fantastik som alltid gjord utav John Williams, effekterna är på topp, bra karaktärer och om än inte helt nyskapade så gör den allt fantastiskt bra. 10/10

IMAX
Det var helt klart värt att åka och se The Force Awakens i IMAX. Ljudet var maffigt och stort, dock blev dialogerna väldigt basiga i actionscenerna och musiken var svår att höra. Det sist nämnda kan vara ljudmixen så jag frågar er var musiken för låg? Bilden var stor och tack vare den välvda duken så stod 3D effekterna ut mer än jag är van vid, rekommendera alla Star Wars fans att se den i IMAX det är något utöver det vanliga.

Det ska bli spännande att få se en ny trilogi Star Wars filmer och även Anthology serien även om den nog inte kommer uppnå samma höjder som huvudserien, ha det så bra och may the force be with you.

HQ