Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
PICO 4 - recension

PICO 4 - recension

Skrivet av wwwHolmiz den 25 november 2022 kl 13:39

Igår efter jobbet fick jag äntligen möjlighet att testa och leka med mitt nya All-in-One VR-headset - PICO 4.

Jag har haft glädjen och möjligheten att följa, samt skaffa, många VR headset vartefter de kommit ut på marknaden. Den första var således Palmer Luckeys första "utvecklingskit" som jag senare skänkte till stadens bibliotek för att fler skulle upptäcka VR.

PICO 4 är dock mitt första trådlösa headset och det, ja det var faktiskt en mer positiv upplevelse än vad jag förväntat mig. Att fritt kunna gå omkring, snurra runt utan att trassla in sig en massa kablar var helt enkelt underbart. När jag spontant utbrast i ett "Tjoho!" och tog några coola danssteg med vickande höfter skrattade min fru högt. Olyckligtvis lyckades hon även fånga det hela på film och skickade naturligtvis direkt filmen till våra (vuxna) barn.

Nåja. Kan man glädja andra får man bjuda lite på sig själv.

Så bild från filmen har även ni fått ovan! (hoppas Petter inte märker mitt inlägg som NSFW nu)

Så, jag ger den trådlösa upplevelsen betyget 10 av 10 möjliga!

Vad kan jag mer berätta? De nya linserna som kallas pancake gillade jag. Hatar fresnel-linser som ofta ger ett ytters störande reflekterande sken. Men pancake var inte perfekta. Dock ljusår bättre än fresnel. Utvecklingen med linser går helt klart åt rätt håll.

Jag gilla alltså linserna på PICO 4 och dessa får stark 8 av 10.

LCD-skärmar med 2160 x 2160 pixlar per öga låter också bra och hur var den biten? Eftersom jag är en riktig grafiknörd på många sätt kan jag inte hålla med en del som säger att pixlarna inte syns på PICO 4. De syns. Punkt. Gäller bara att titta noga och det gör jag. Jämför jag med min nuvarande Oculus Rift S är det i alla fall ett lyft. Samma sak med svärtan. Den är något bättre på Pico 4. Absolut inte i OLED nivå. 

Ahhh... nu minns jag min gamla SAMSUNG HMD Odyssey+ med sin AMOLED display. Där snackar vi svartaste svart. Var tyvärr tvungen att sälja den då min stora snok inte fick plats. Snoken värkte rejält efter varje spelsession. 

LCD-betyget blir 8 av 10. Bra men långt från samma känsla en LG OLED TV ger. Det är kärlek det!

Ljud finns i form av små "öppna" högtalare som är placerade en bit från öronen. Betyder att man tydligt hör allt annat som händer runt omkring. Jag gilla. Kvalitén var sådär men duger. När jag spelar Valheim med min Rift S så har jag där plockat bort de inbyggda hörlurarna (som egentligen duger också) och nyttjar mina HIFI-hörlurar. Så "duger" är alltså egentligen (faktiskt) nära skräp i mina öron. Saknade även ett hörlursuttag. Finns iofs ett USB-C uttag som kan nyttjas för den biten.

Ljudet får 6 av 10. Fyller sin funktion.

Kontrollerna fungerade bra med sina vinklade ringar som gör att händerna kan komma varann närmare. Så en 8:a.

Om vi går över till helt andra saker. Minst lika viktiga. 

Passformen. Den sitter inte mjukt mot ansiktet. De har använt ett hårdare material som gör att ansiktet får röda ränder på pannan t.ex. Om man då justerar och lättar på trycket blir följden att headsetet sitter lite väl löst. Att placera batteripacket bak på huvudet är dock en smart idé då balansen och trycket fram känns klart bättre än mot min Rift S.

Så passformen och konstruktionen som sådan får en svag 7:a.

Förtydligande: Batteripackets placering får en 10:a och passformen en 4:a.

Sedan är ju PICO 4 ett helt fristående headset. Ingen dator krävs och har samma chip som Quest 2. Tittar vi då på grafiken och åter igen jämför med min Rift S som drivs av en PC, märks skillnad. Trots att upplösningen är bättre på PICO 4 så är grafiken i sig sämre. För dessa fristående headsets behövs i min mening bättre chip. Det fungerar och ser helt okej ut - absolut. Men i min värld räcker det inte fullt ut. Jag kommer med andra ord föredra Rift S om det är ett spel som grafikmässigt "kräver sin dator". Hehe...

Men!

Jag känner att det börjar likna lite av att jämföra äpplen och päron. PICO 4 ÄR en grym produkt. Dess stora fördel är just att den är trådlös. Den är enkel att plocka med till en fest som en rolig teknisk sällskapsspels mojäng. Den startar direkt. Hanteringen är så enkel att t.o.m. min fru kan nyttja den - det skulle hon inte fixa med Riften. En nackdel är batteritiden som håller i mina tester c:a 2 timmar. Går att lösa då det redan idag går att köpa till extra batteripack som förlänger tiden.

Va?!?! Var det hela min recension? Nope! 

Jag har såklart även testat möjligheten att köra spel via datorn. Kan göras med USB-C kabel eller via WIFI. Bägge varianter fungerade och kostar gratis... Jag provade även Virtual Desktop som kostar c:a 200 kr. Värt pengarna då den var bättre. Här tror jag dock att min gamla speldator är en rejäl flaskhals. (Jag har därför beställt en ny speldator och tänker testa spel via datorn mer senare.) För visst fungerade det. Att kunna spela Beat Saber utan att kablar är i vägen är fantastiskt. Synd att det såg för j-vligt ut bara...

Mitt totala betyg efter en kväll+natts testningar blir en stark strålande 8:a!

Slutord. 

Jag kan spela allt i VR i många många timmar utan att känna det minsta illamående. Jag har en vän som också har en Oculus Rift. Han spelar sparsamt då han efter 10-20 minuter börjar må lite illa. Vissa spel klarar han längre pass men aldrig mer än en timme. Skulle jag rekommendera PICO 4 till honom? Inte idag. Jag märker antydningar på att allt inte fungerar och flyter på lika bra som på min Rift. Tror att detta kanske kommer lösas i framtiden med några uppgraderingar. Har aldrig själv testat Quest 2 men får för mig att där kanske Quest 2 är bättre än Pico 4... Har faktiskt en annan vän som har Quest 2. Om jag får tid samt orkar ska jag ta mig hem till honom för att testa. "Om jag orkar" brukar tyvärr oftast innebära att jag inte orkar.

Tack för ordet!

HQ
En resa i svensksuccén Valheim - del 8

En resa i svensksuccén Valheim - del 8

Skrivet av wwwHolmiz den 24 november 2022 kl 14:16

Igår fick vi äntligen prova våra t-shirts som dottern designat och skaffat till henne och sin gamle far. Stor text "Valheim - buddies" och en bild från spelet på oss två när vi sitter och myser vid lägerelden. Dottern var noga med att dessa t-shirts endast få brukas när vi spelar och spelade, det gjorde vi alltså igår.

Anledningen till att vi först nu fortsatte vår resa var att Iron Gate släppt en beta-version till nästa Biome - Mistlands. Den var vi sugna på - såklart!

------------------

SPOILERVARNING

------------------

I vårt spelande är vi väldigt försiktiga av oss. Fega kort sagt. Inför varje boss-fight har vi därför alltid förberett oss oerhört. Maxat rustningen, vapen samt burit med oss sådan mat som ger mest i form av HP och uthållighet. Dottern kräver det...

Så igår var vi maxade men det räckte inte tyckte dottern.

"Vi borde bygga något som ger oss fördel.", tyckte dottern.

"Som vaddå?", svarade jag och ville helst av allt mana fram den där bossen Yagluth direkt så det blev lite action. Förstod att hon tänkte då inget svar kom och hennes spelfigur stod helt still.

"Jag vet! Vi bygger en vallgrav runt hela altaret!"

"Hela??!?! Altaret är ju enormt ju.", suckade jag. "...och tänk om Yagluth är ännu en flygande varelse som bossen Moder var? Rätt dumt med vallgrav då."

Självklart hade jag inget att säga till om. I denna värld är det dottern som bestämmer. Så vi grävde och grävde. Djupt skulle det vara och brett. Efter en lååång stund var vi klara och placerade de totems som behövdes för att frammana bossen Yagluth.

Att vara förberedd är A och O men att vara mer än förberedd kan förta lite av spelupplevelsen, speciellt om man är av den försiktiga typen.

För det visade sig att vår vallgrav väldigt effektivt hindrade Yagluth att ta sig bort från altaret. Den var fast. Visst sköt den j-veln stora feta laserstrålar (eller nått) samt på något sätt skickade ner massa meteorer från himlen mot oss. Vi hoppade lätt undan och tillslut slutade alla attacker. Vet inte om den tröttnade. Den stod stilla och bara tittade på oss.

Vi tog fram våra bågar och sköt många (väldigt många faktiskt) frostpilar och vips så var även den bossen historia. Ibland är det inte kul att vara för smart...

Nåja.

Nu kändes bossfighten som en liten parantes för vi längtade bägge efter nya Biomet - Mistlands.

Snabbt gjordes det backup:er och så aktiverade vi beta-testen i Steam. Vi var nu taggade och såååå laddade!

Mistlands, here we come!

Dottern startade upp Valheim och tog sig in vår värld och jag startade upp Valheim...

"Ehhh... jag får ingen bild...", muttrade jag.

"Pappa! Va coolt! Skynda dig in!", skrek dotten utan att noterat mitt muttrande.

"Hallååååå! JAG FÅR INGEN BILD! VR modden verkar inte fungera. Fan..."

Och där slutade vi.

För VR modden jag nyttjat och denna beta-version ville inte fungera ihop. Kunde inte ens spela på skärmen då varken mus eller tangentbord fungerade. 

Tyvärr, har det inte vid skrivande stund kommit någon ny version av VR modden heller. Så nu tar vi ett litet kort brejk. Jag har nyligen betällt en ny speldator som borde komma nästa vecka. Då installerar jag Valheim på den utan VR modden så får vi köra på så tillsvidare. Är dock lite orolig över hur jag kommer känna. Att spela i VR är verkligen som att vara i Valheims underbara värld. Kommer jag kunna spela på en trist platt skärm?

Vi får väl se.

Förbannelsen

Skrivet av wwwHolmiz den 23 november 2022 kl 09:52

Något måste jag gjort då allt jag beställer får en förbannat lång leveranstid. Vänner beställer och jag hör dem kvittra glatt:

"Härligt! Beställde igår och fick leverans idag!"

Beställde ju ett nytt VR Headset - Pico 4. Mitt första leveransbesked var att det skulle skeppas från Holland 15 oktober. Sedan dess har jag varje vecka fått ett mail med texten "Sorry, we will send it next week...".

Igår tröttnade jag och annullerade ordern. Hade nämligen sett att ett svenskt varuhus hade över 100 st i deras lagerbutik med texten "Beräknad leveranstid, 1 dagar". Beställde, men borde noterat att leveranstiden stod i pluralis... för inte f-n kommer jag få min efterlängtade Pico 4 idag inte. "Torsdag mellan klockan 10:00 - 16:00" heter det nu.

Beställde även en ny speldator från en annan svensk leverantör och där var jag noga med att de skulle ha datorn i lager för snabb leverans. Nu har det gått flera dagar och fortfarande har den status "Order mottagen". Status "Behandlas" och "Skickats" borde varit förbockade för länge sedan. 

Men jag är van att vänta. Mina danska vägghögtalare har än så länge rekordet på 6 månader.

Jag sitter nu och funderar starkt på om jag förargat någon högre makt på något sätt. Vad har jag gjort? Vet att jag alltid duktigt använder blinkers när jag kör bil samt ler förstående mot äldre i kassan när de sakta räknar ihop kontanter för att betala sin matkasse. Är ju så fantastisk att jag en gång till och med betalade matkassen för en medmänniska som glömt sitt kreditkort. Nåja. Frågade om han hade Swish, vilket han hade. Jag betalade och han Swishade. Fick till och med 50 kr extra för att jag var så snäll.

Så, vad har jag gjort?

Kan det vara för att jag är för snäll? Lite av en utdöende art. Är ju rätt gammal med barnbarn och en fru som jag varit ihop med i 33 år. Kanske anser den dära högre makten att det är nog nu. Jag har fått tillräckligt av det goda. Jag kan helt enkelt vänta lite. Suck.

Valheim Mistlands - Trailer!

Valheim Mistlands - Trailer!

Skrivet av wwwHolmiz den 21 november 2022 kl 10:05

Det är många som uppskattar spelet Valheim - trots det nu varit ute som "Early Access" sedan februari 2021...

Kritik finns dock. Den största kritiken mot den svenska spelutvecklaren Iron Gate har varit avsaknaden av en rejäl uppdatering i form av nya Biomes. Alltså nya områden i spelvärlden.

Jag har sett många kommentarer om att utvecklarna (ägarna) nu tagit pengarna och stuckit till varmare breddgrader.

Jo, pengar har strömmat in, vilket enkelt kan källgranskas på www.allabolag.se (härligt med Sverige där vem som helst kan kika)

Nåja.

Hur det än är så kommer en trailer imorgon(!) på det nya Biomet Mistlands. DET är en nyhet som i alla fall jag längtat efter. Sedan återstår då frågan NÄR det kommer släppas?

Förhoppningsvis kommer svaret finnas i morgondagens trailer. Rykten (alltid alla desa rykten) säger "innan årskiftet" och stämmer det blir det en underbar julklapp för mig och min dotter, då vi väntar ivrigt på att få fortsätta vår gemensamma resa i Valheims underbara värld.

Fler än vi som ser fram mot trailern/Mistlands?

PSVR 2 förhandsbeställt

PSVR 2 förhandsbeställt

Skrivet av wwwHolmiz den 16 november 2022 kl 10:29

Igår förhandsbeställde jag (såklart) Sonys nya VR Headset. Leverans slutet i februari. Med mitt flyt så kommer den väl i bästa fall efter sommaren...

"Ehhh... ett VR Headset till? Hade inte du beställt Pico 4? Saknar en recension på den btw...", kanske ni nu utbrister.

Jo, det stämmer. Pico 4 är beställd men den är (rejält) försenad. Har ännu inte fått den och ja, jag dreglar nu av längtan. Rejält. 

För mig är det lite som päron och äpplen. Pico 4 är trådlöst och helt fristående. Behöver alltså ingen dator till den. (Kan dock kopplas via wifi för att köra PC spel/program).

Frihet med andra ord!

Den har dock inte OLED som jag tycker gör hela upplevelsen så mycket bättre. Gamla PSVR har OLED och jag kan idag fortfarande ta på mig den och njuta av upplevelsen OLED ger. Trots den kassa upplösningen.

PSVR2 däremot har OLED - där det svarta alltså verkligen är svart. PSVR2 är dessutom helt gjord för Playstation 5 och vissa VR-spel kommer enbart till Playstation 5. Som t.ex. Horizon Call of the Mountain. I alla fall under en tidsbegränsad period.

Jag är lite som kakmonstret: Jag vill ha alla kakor!

Nu åter till det som jag uppenbarligen är världsbäst på - väntan...