Svenska
Blog

2010-talets bästa filmer [10 - 9 - 8]

Skrivet av zwqase den 20 augusti 2020 kl 01:41

Sen semester, sen lista, sen kväll, sen allt. Det är varmt, svettigt, en riktig sommarnatt trots att månaderna snart höstklassas. Men låt oss ignorera allt det där och gå tillbaka till den där sena listan. Är den så sen egentligen? Kan man verkligen summera ett helt årtionde av filmer så direkt efter dess avslut. Det känns fortfarande lite väl tidigt, med många rullar på att-se-listan. Här är hur som helst ett gediget försök att summera de senaste tio åren på vita duken.

10. Whiplash

En underbart svettig film om striden för att bli något extra. Engagemanget driver in tittaren i filmen, och det underbara, perfekta överspelet är ljuvligt underhållande. Jag älskar att kippa efter andan i tystnaden som uppstår efter de intensiva scenerna. De små inslagen av humor, som får hela situationen att framstå som bisarr är den där extra lilla glasyren som gör Whiplash till ett fantastiskt bakverk.

9. Mad Max: Fury Road

Hade någon kunnat tro att återuppliva sandiga motorer och oljig post-apokalyps skulle lyckas i denna era av Transformers och Fast and Furious? Från Happy Feet till skamligt underhållande vrålåk på ett nästan obeskrivligt vis. Man lämnas anfådd efter första halvtimmen och slås gång på gång av hur bedårande vacker filmen är, på ett sätt som den inte har någon rätt att egentligen vara. Varför man lagt så mycket energi på att göra Fury Road så fantastisk som den är har jag ingen aning om, men jag är väldigt glad att det blev gjort.

8. Blade Runner 2049

Om Fury Road är svettig, fartfylld och lättsam så är Blade Runner 2049 allt annat. Det är fantastiskt att man lyckades göra en så pass nära perfekt uppföljare till en sådan ordentlig kultklassiker. Jag vill verkligen hävda att den här filmen är snudd på perfekt, för det enda som egentligen gör att den ligger här och inte högst upp är att avslöjandet av Harrison Ford hade kunnat göras till ett större mysterium, med mer slagkraft. I övrigt samspelar musik och bild ofattbart bra, och Ryan Gosling är helt given i huvudrollen!

2010-talets bästa filmer [10 - 9 - 8]

HQ