Svenska
Blog
Star Wars Canon #31 Rebels - Säsong 1

Star Wars Canon #31 Rebels - Säsong 1

Skrivet av zwqase den 28 maj 2016 kl 23:59

Tidslinje
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
- The Clone Wars (Film)
- The Clone Wars - Season 1 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 2 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 3 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 4 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 5 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Season 6 (TV-Serie)
- The Clone Wars - Crystal Crisis on Utapau (Story Reel)
- The Clone Wars - Bad Batch (Story Reel)
- Dark Disciple (Bok)
- Darth Maul: Son of Dathomir (Serietidning)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
- Lords of the Sith (Bok)
- Tarkin (Bok)
- Lost Stars (Bok)
- Rebels Short 1: The Machine in the Ghost (Prelude Short)
- Rebels Short 2: Art Attack (Prelude Short)
- Rebels Short 3: Entanglement (Prelude Short)
- Rebels: Ezra's Gamble (Bok)
- Rebels Short 4: Property of Ezra Bridger (Prelude Short)
- Rebels: A New Hero (Bok)
- Rebels - Season 1 (TV-Serie)
Star Wars: Episode IV - A New Hope
- Smuggler's Run: A Han Solo and Chewbacca Adventure (Bok)
- Princess Leia (Serietidning)
- Chewbacca (Serietidning)
- Heir to the Jedi (Bok)
- The Weapon of a Jedi: A Luke Skywalker Adventure (Bok)
- Star Wars 1: Skywalker Strikes (Serietidning)
- Darth Vader 1: Vader (Serietidning)
- Star Wars 2: Showdown on Smuggler's Moon (Serietidning)
- Darth Vader 2: Shadows and Secrets (Serietidning)
- Lando (Serietidning)
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
- Moving Target: A Princess Leia Adventure (Bok)
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
- Shattered Empire (Serietidning)
- Aftermath (Bok)
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Nu är vi här, nu är jag äntligen ikapp (ja, mer eller mindre, eftersom säsong två inte har släppts på blu-ray eller Netflix än). Efter sex säsonger av The Clone Wars, diverse böcker och serier har jag slutligen sett igenom Star Wars Rebels - säsong ett.

Rebels är den nu pågående TV-serien i Star Wars-universumet som utspelar sig strax innan A New Hope, och dryga 15 år efter Revenge of the Sith. Här följer vi ett gäng rebeller som opererar på och kring planeten Lothal, och gör allt de kan för att hjälpa dess invånare som sitter fast i Imperiets järngrepp.

Rebels inleder starkt med ett dubbelavsnitt där man introduceras till huvudkaraktärerna. Eftersom jag tog mig igenom lite förberedande material innan jag började se på serien så kände jag redan till en hel del av det som avslöjades, men det kändes ändå som man kom iväg med en bra start. Gänget tycktes ha en bra dynamik och hur Ezras koppling till kraften hintas om var välgjort.

Tyvärr dalade serien efter det, i mina ögon. Rejält. Inte förrens mot slutet, runt avsnittet där Lando introduceras, började serien bli bra igen. Problemet med mitten av säsongen, och tyvärr därmed också majoriteten av säsongen, är att det är en TV-serie för barn. Vilket, ja, så är det, men jag hade verkligen hoppats att man kunde fortsätta på samma bana som The Clone Wars slutade på.

Framförallt är det humorn som många gånger är ögonrullande och huvud-i-hand-försjunkande usel. Många skämtsamma dialoger kommer till kostnad av logik, där det ofta kommenteras på saker som känns otroligt märkligt i sitt sammanhang. Därtill hör att den lilla astromec-roboten Chopper är en ofattbart fånig del av serien som tyvärr ges alldeles för mycket utrymma i min mening. Hans kaxiga attityd är helt enkelt inget jag uppskattade alls.

Jag tycker också att serien drar Stormtroopers uselhet till en ny nivå, där man snabbt helt förlorar spänningen i att stöta på ens en full bataljon. The Clone Wars led visserligen av det här problemet till viss del också, där stridsrobotarna aldrig utgjorde något direkt hot för våra hjältar, men skillnaden där var att man hade klontrupperna med sig. De kunde ta skada och i många fall dö. Jag förstår att man inte vill låta någon av huvudkaraktärerna falla offer för en vanlig eldattack, men då tycker jag samtidigt att man borde sköta berättandet snyggare än att man anfaller hela grupper av Stormtroopers gång på gång utan en skråma.

Men, när serien hittar rätt jag det däremot rejält. Som i avsnittet med Lando, exempelvis. När serien hittar rätt tempo, fokuserar på handlingen och rätt karaktärer. Min favoritkaraktär i gänget är Hera, så allt eftersom hon får ett större fokus ju längre säsongen löper gillar jag också avsnitten mer och mer.

Mest gillar jag hur man hittar just rätt tempo, inte stressar för mycket, inte tvingar fram cliffhangers till varje reklamavbrott (vilka för övrigt är löjligt tydliga även när man ser serien på blu-ray, inte minst i de tidiga avsnitten) och blir lite allvarligare. De sista avsnitten, när säsongen rundade av, gillade jag rejält.

Serien blev lite mer oförutsägbar och det kändes som att någons liv kanske faktiskt stod på spel, trots allt. Och vad man byggde upp inför säsong två kändes väldigt spännande, även om jag givetvis inte lyckats undkomma den konfrontation som sker där (jag vet däremot inte utfallet av densamma, även om jag kan gissa).

Överlag var den första säsongen av Rebels en besvikelse. Inte lika illa som den första säsongen av The Clone Wars, men inte heller så långt ifrån som jag hade hoppats. Säsongen har ett antal toppar, men också många dalar och vill man vara selektiv kan man gott hoppa över mitten av säsongen.

Nu hoppas jag bara att säsong två vill göras tillgänglig för oss som inte såg när den faktiskt sändes. Till dess har jag däremot en hel del böcker och serier att läsa, där jag mest av allt ser fram emot Kanan-serien som jag hört ska vara otroligt bra. Star Wars-resan fortsätter...

Evacuate!? In our moment of triumph?

HQ