Svenska
Blog

Adjö igen, Samsung Galaxy S10

Jag föll för det igen. Tyvärr. Jag kunde inte hålla fingrarna borta efter att Samsungs Galaxy S10+ utannonserades. Det verkade vara telefonen som till synes skulle fixa många av de problem jag personligen hade med S8+ några år tillbaka. Massivt 4100Mah-batteri, komplett kamera-lösning med en ultravidvinkel för att kompletera standardlinsen och zoomen och därtill en fenomenal display som pressar hutlöst många nits på en vacker HDR-klassad AMOLED.

Som alltid verkade det till en början vara guld och gröna skogar. Kameran hade inte riktigt samma punch som min Google Pixel 2 XL men producerade oftare mer naturtrogna färger och hade fler kameralägen att leka med, batteriet kompletterat med AI-driven hantering av bakgrundsprocesser gav mig till en början utmärkt batteritid och One UI var ett klart steg i rätt riktning vad gäller användarvänlighet. Samsung Galaxy S10+ var ett sant monster med fantastisk byggkvalitet och den bästa displayen jag fått använda. Jag accepterade till och med deras "Infinity O" med ett stort hål i displayen för kameran, bara för att få slippa en stor notch eller tydliga ramar.

Men verkligheten kom sedan ifatt och gjorde sig påmind. För detta är som sagt en Samsung-telefon så trots alla de fantastiska hårdvarulösningar den erbjöd så började mitt tålamod att tryta. Batteritiden blev allt sämre med tiden. Trots att jag manuellt ströp bakgrundsappar, klockade ner processorn med 30% och försökte sluta stänga ner alla processer efter användande så fortsatte min skärmanvändning bli kortare och kortare. Även efter fabriksåterställning så kom dessa problem krypandes tillbaka efter några dagar.

Jag kanske bara hade extrem otur, men det verkar inte bara jag som har haft problem med den europeiska Exynos-versionen av telefonen och märklig standby-tid. Lägg även till buggar som hur telefonens skärmkontroller för musik slutade fungera på låsskärmen och behövde återställas, eller hur musik slukade ström över huvud taget. Jag kunde till slut inte helt lita på min telefon som till en början gjorde mig fruktansvärt nöjd. Många av dessa saker hade säkert löst sig med uppdateringar, men jag hade inte tålamod att vänta och hoppas på att Samsung ska klura ut saker de strulat med i flera år. Så jag gav upp.

Min dagliga telefon är istället min OnePlus 6T McLaren Edition. Trots introduktionen av OnePlus 7 och OnePlus 7 Pro så är det fortfarande en blixtsnabb och silkeslen upplevelse. Kameran är långt ifrån fenomenal, men den duger för snabba bilder under dagarna. Displayen är inte i närheten lika bra, men den fungerar utmärkt för Youtube och Netflix. Jag hade gärna sluppit kameraflärpen i toppen, men skärmen är så hög att majoriteten av innehåll inte är där uppe och syns hur som helst. Detta plus att OxygenOS fortfarande är utan tvekan min favoritversion av Android på långa vägar.

Så till nästa gång, Samsung. Förhoppningsvis så löser sig era problem någon gång.

Adjö igen, Samsung Galaxy S10

Lycka till så kanske vi ses om 2-3 år igen, Samsung

HQ