Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska

Tippar fortfarande på PS5 Handheld

Skrivet av Adam93 den 23 mars 2020 kl 17:09
This post is tagged as: Sony, Playstation 5, Predictions, Switch

I januari förra året skrev jag ett blogginlägg om att jag tror att Sony kommer släppa en PS5 Handheld (https://www.gamereactor.se/blog/Adam93/1035243/Playstation+5+och+Playstation+5+Handheld/), och nu cirka 14 månader senare håller jag fortfarande fast vid min prediction.

Nintendo Switch slår rekord på rekord, och det är väldigt tydligt att hela konceptet med att ha en stationär konsol som kan göras bärbar är en succé utan dess like. Ryktena säger i nuläget att Microsoft har ett ess i rockärmen genom Xbox Series S - en nedbantad och billigare version av prestandamonstret Xbox Series X. Det skulle för mig inte alls te sig konstigt om Sony också sitter på ett ess i rockärmen, nämligen en nedbantad - och därutöver portabel - version av PS5.

Sony drog, som de flesta vet vid det här laget, ur proppen ganska tidigt för PS Vita, och sedan dess har Nintendo fått ensamrätt på den bärbara spelmarknaden (undantaget smartphones såklart). Det ter sig för mig som självklart att Sony vill ha en del av den kakan. Sony skulle kunna överraska totalt med att utannonsera PS5 Portable, en uppföljare till PS Vita men som denna gång delar hela spelbiblioteket med PS5 istället för att ha ett eget. Tänk 1080p-skärm med prestanda som utklassar Switch.

Grejen är att Sony inte skulle ha något att förlora på detta; förutom utvecklingskostnaderna OM nu PS5 Portable mot förmodan skulle floppa. De kan fortfarande fokusera huvudsakligt på PS5 i både marknadsföring och utveckling, men ha PS5 Portable vid sidan av som ett mycket intressant komplement. De flesta vet nog vid det här laget hur speciellt japaner gillar bärbart spelande, och då många inte har antingen plats eller tid för stationärt spelande, så kan där istället en portabel konsolversion fylla luckan.

Tänk att sitta vid TVn hemma och spela Uncharted 5 till PS5. Du ska resa bort över helgen, med ett långt resande på tåg, och kan då ta upp sparfilen och spelandet på tåget med din PS5 Portable. Eller, som tidigare nämnt, du har ingen PS5 men väljer att enbart skaffa en PS5 Portable för bekvämligheten med att spela på resande fot. Sony skulle kunna sätta in en lika snabb SSD i Portable, och det "enda" som då skulle behöva göras är att sänka upplösningen samt diverse grafikinställningar, för att få spelen att flyta på Portable.

Jag tror inte att en PS5 Portable kommer släppas i år. Jag tror Sony kommer fokusera på PS5 fullt ut, för att sedan släppa Portable antingen redan nästa år, eller om ett par år. För mig känns det i alla fall som att Sony bara skulle kunna vinna på att släppa Portable, och det skulle öppna upp för en helt ny konsumentmarknad än vad de har i dagsläget. De flesta skulle nog inte punga ut 8-9000 för både PS5 och en Portable, men jag tror som sagt att många skulle välja en Portable ändå.

Vad tror du?

HQ