Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Downsizing - en liten film med ett stort hjärta

Skulle du krympa ner dig till en 10 centimeter lång pygmé om du fick leva resten av ditt liv i lyx och dessutom göra världen till en mer miljövänlig plats? I en värld där överbefolkning, kostsamma levnadsförhållanden och dålig resurshantering är småttingkolonier - avskärmande ytor där krympt folk lever i paradisherrgårdar och lever livet - det mest attraktiva erbjudandet på marknaden i Alexander Paynes nya komedi. Trots att operationen är oåterkallelig lyser Matt Damons stressade medelåldersman upp när han får höra fördelarna med att vara stor som en tumme och beslutar sig tillsammans med frugan (Kristen Wiig) att krympa sig tillsammans och tillbringa resten av sina liv i ett flådigt palats. Men drömmen går i kras när ett misstag äger rum under krympningsproceduren och utan att säga för mycket går saker och ting mycket snett för Damons numera krympta stackare...

Alexander Payne kan i min värld inte göra fel; med pärlor som Nebraska, The Descendants och About Schmidt har Payne sakta men säkert cementerat sig som en av Hollywoods främsta och med Downsizing visar Payne på en räckvidd som fortsätter att växa så det knakar. Det är en udda liten film som lyfter den lilla människan till oanade höjder, där den förhöjda verkligheten känns märkligt verklighetstrogen i sin angelägna tolkning av det amerikanska konsumtionslivet, vad mänskligheten tar för givet i det stora hela och vilka mänskliga brister som hittar sin väg till det paradis som Rolf Lassgård, (geniet bakom krymptekniken) ursprungligen skapade för att rädda mänskligheten från sig själv.

Downsizing är en underbar och förtrollande film som lyckas vara både sagolikt vacker och desillusionerat cyniskt på samma gång, där livet som liten inte visar sig vara den tryggaste lösningen på... ja, allt från ekonomiska bekymmer till en känsla av självuppfyllelse. Det är en storslagen upplevelse på ett småskaligt vis som sätter visst perspektiv på livet, då världen inte bara större sett från en pysslings låga vinkel - världen blir också större på ett metafysiskt plan, där allt man tar för givet och allt man någonsin drömt om ställs på sin spets på ett udda, mänskligt och varmt vis. I det stora hela, hur stor skillnad kan en ensam människa göra för mänskligheten? Behöver man göra någon skillnad för att betyda något? För vem? Va innebär det att leva, överhuvudtaget?

Det är en liten historia som tacklar stora frågor, med ett uppfriskande jordnära förhållningssätt till sin fantasifulla premiss och som hittar en vass dråplighet i det existentiella obehaget, i en spektakulär färd som tar oss hela vägen från de bombastiska dockhusen till de gröna, norska fjorderna. Förminskningen blir det största som har hänt Matt Damons småpatetiska karaktär på både gott och ont och även om hans önskan att vara en del av något större inte alltid uppfylls, är det de små sakerna i livet som brukar betyda någonting i slutändan.

Downsizing - en liten film med ett stort hjärta

En pytteliten Rolf presenterar den första minikolonin för världen

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus