Svenska
Blog

Mina åsikter om Mafia III's E3 Gameplay

Bortsett från att inte ha gjort annat än att glutta som besatt på den ena presskonferensen efter den andra, och ha skrivit den ena nyheten efter den andra, har jag under de senaste dygnet detaljanalyserat det senaste från kommande Mafia III. Det handlar om hela tjugotvå minuter himmelrike. Tjugotvå minuter proppat av information, spänning och inte minst gameplay. Jag har vid tidigare tillfällen först irriterat mig på tidsperioden för att sedan gå över till att se fram emot den. Nu är jag definitivt konverterad mot det sista och ingenting (förutom en nedläggning i sista sekund) kan få mig att ändra uppfattning.

Staden
New Bordeaux såg redan vid första ögonkastet fantastiskt ut, och i den här trailern får vi se mer av stadens olika kvarter och omgivningar. Det första som fångade mitt intresse var The Bayou, träskmarker/vischan/ute-på-landet området där den italienska maffian samsas med lokala hillbillys och konkurrensen handlar om vem som kan sälja mest vapen och hembränd sprit. Jag ser fram emot att glida runt i min fina sportbil och bli avbruten av några herrar som inte ser så oskyldigt på främlingar. Blir jag av med min bil ämnar jag sno en risig pickup och ta mig in till Delray Hollow, Lincolns fäste. Jag ser framför mig ett välkomnande och kan knappt vänta på att få känna doften av virtuella grillar.

Sedan har vi Bordeaux Beverly Hills, Frisco Fields, som förutom sin prickfria fasad (högklassiga herrgårdar och illgröna gräsmattor) även huserar den extremistiska Southern Union som verkligen är intresserade av kemilektionerna på det lokala universitetet (och på fritiden bränner kors). Jag väntar spänt på hur man bli mottagen där, och hur polisen reagerar om man glider in, sett till historieboken. Sen kan det bli intressant att evesdroppa på en konversation förmögna emellan och se vad de tycker om vad som pågår i Delray Hollows exempelvis. Och att universitetets sidebusiness inte är ofarlig alls.

Vidare till partyplacet nummer ett - The French Ward. Hårt kontrollerat av "Uncle Lou" och bas för ex antal hustles. Lovely ladies of the night, en och annan drog och säkerligen en drink för mycket... Här har vi hjärtat av Bordeaux i min mening och vad som blir mest intressant är att se detta område nattetid. All neon, skumma jazzhål och restauranger så långt ögat når. Såklart vill jag oavsett stadsdel se skillnad på exteriör, bilar och vilka människor som trafikerar gatorna. Det vi sett hittills på områdesfronten har bara varit "en del" så jag hoppas på mera områden, flera olika kvarter med olika karaktärer och attityd. Av kartan att döma är spelvärlden enorm så det kommer ta ett tag att utforska allt. Speciellt med tanke på att det nu finns betydligt mycket mer att göra jämfört med föregångaren.

Aktiviteter
För hur mycket jag än älskade Mafia II så var det en sak som man inte riktigt kunde komma ifrån - hur stelt det var och vad lite det bjöd på utanför berättelsen. När eftertexterna rullat var det inte mycket att hurra för. Satt du på konsolerna och inte hade något av expansionerna var det bara till att ladda om ett kapitel eller starta om historien från början. Något bättre var det till PC där du i alla fall hade ett "Freeride Mod" (som inte direkt fungerade tillsammans med Steam, av egen erfarenhet).

I trean ser det dock ut som att vi kommer få göra ofantligt mycket mer än bara råna klädbutiker, sälja bilar eller tömma kassaapparaten hos den lokala bilmacken. För det första kommer vi, om jag förstått det rätt, kunna ta över områden så fort respektive ledare är borta ur bilden. Vilket görs genom att sabba så mycket som möjligt för sagda. Spräng drogbåtar, drogtillhåll, klipp droghandlare, pimps, råna drogtillhåll, ta över bordeller, "förhör" pimps. Allt för att skada ledaren och när denne visar sig genom ett sista försök att behålla kontrollen över sina områden... Ja, deal with it.

Förhoppningsvis kommer dessa detaljer inte enbart vara involverade i stegen mot gangstermonopol utan även vara tillgängliga utanför uppdrag. Ponera nu att du är på väg nedför gatan i Delray Hollow och plötsligt kommer en annan fram till dig och ber dig om hjälp. Kan det vara Southern Union som är på besök och behöver en putt i rätt riktning? Eller något så simpelt som att hänga med till kyrkan? Eller lite mer söderut, The Bayou. Delta i smuggling eller hembränning? Jag ser också att man kan sitta i en bar med en whiskey och helt plötsligt dyker några gäster som inte har för avsikt att betala upp, varpå du kan antingen spela med, eller agera mot dessa. Sen vore det intressant, återigen sett till historien, om polisen utan vidare stoppar dig bara för att ta ett snack. Även fast du för stunden varit helt laglydig.

Sammanfattningsvis vill jag även skrika högt över att Vitorio Antonio Scaletta i egen hög person kommer vara med och inte bara i en anonym roll vid sidan om, utan som partner in crime. Kan snälla få reda på vad han har gjort sedan Empire Bay och innan han kom till New Bordeaux? Något som involverar Joe? Den 7:e oktober får vi svaret. Jag kan knappt vänta.

Mina åsikter om Mafia III's E3 Gameplay

HQ