Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Solo: A Star Wars Story

Skrivet av Browser den 12 augusti 2018 kl 00:03

Följande omdöme innehåller spoilers. Läs vidare på egen risk.

Jag måste varit en av de få som faktiskt såg filmen på bio om man får tro de låga intäkterna för denna film. Jag hade lovat mig själv att inte se denna på bio efter den katastrofala 8:e filmen, men trailern verkade visa en återgång till tidigare filmer och en kompis drog med mig. Vad tyckte jag då om den? Menlös och tråkig. Den är bättre än den 8:e filmen, ja, och möjligtvis även bättre än den 7:e filmen, men svagare än Rouge One. Den når aldrig upp till originaltrilogins höjder.

Ron Howard var som väntat ett ganska omdömeslöst val som regissör då han inte gjort något sevärt på cirka tio år. Bara filmen Inferno borde göra honom omöjlig som regissör för väldigt långt tid framöver kan tyckas. Hans registil är väldigt opersonlig och tråkig.

Fanns det något som jag gillade med filmen? Ja, det fanns en del höjdpunkter. Actionmässigt gick det undan under en kupp mot ett tåg högt uppe i bergen samt när Millenium Falcon gjorde "the Kessel Run." Det fanns en hel del referenser som fick mig att le genom filmen och Chewbacca är precis som jag vill ha honom, argsint och komisk. Det första mötet mellan Solo och Chewbacca är även minnesvärt.

Så vad var då det negativa som drog ner hela filmen? Var det gestaltningen av Han Solo. Nej, Ehrenreich var ganska ok även om han aldrig lever upp till Ford (såklart). Han gjorde sitt bästa. Dock gillade jag inte hur han gestaltades som något av en mes emellanåt, undantaget när han äntligen fick "skjuta först" vilket får erkännas var väldigt befriande. Karaktären kändes emellanåt som Solo och emellanåt som en Adam Driver tonåring som passat in i Girls. Sammanfattningsvis en ok skådespelarinsats och på intet sätt bedrövlig, men sällan riktigt "rätt."

Problemet med filmen är inte att den är fruktansvärt dålig i sig, den är bara bedrövligt tråkig emellanåt och kroniskt medioker. Jag förväntar mig mer från Star Wars eller vilken annan blockbuster som helst. Det här är under majoriteten av speltiden inte Star Wars för mig. Sedan undrar jag vad meningen var med den störiga roboten? Torra skämt och halvdant försök att försöka driva med något, oklart vad? Tror inte den roboten gick hem hos någon. Var väldigt skönt när den försvann. De som klagar på Jar Jar Binks måste fått katastrofala kramper av den här roboten.

Och förresten, var fanns Jabba the hut? Största missen enligt mig. Det känns även som om filmen inte tar några större risker och bjuder heller inte på några direkta överraskningar.

Finns det något sätt att rädda Star Wars på silverduken? Kanske, det enda som kan få mig intresserad igen är en Obi-Wan Kenobi film med Ewan McGregor i huvudrollen. Kanske en film med Jabba the Hut? Förmodligen inte särskilt troligt som biofilmer nu när Han Solo har gått så dåligt. Kanske med betydligt lägre budget?

Den här Star Wars filmen var en katastrof rent intäktsmässigt och en besvikelse för många fans. Det finns en läxa att lära sig här. Det går inte att spotta på fans hur mycket som helst och förvänta sig fortsatta framgångar. Problemet med mycket i Star Wars, såsom Han Solo, är att kärnpubliken är "relativt" smal. Det är inte många i den generella biopubliken so är intresserad av exempelvis Han Solo som karaktär. Det är endast de största fansen. Och när man inte väljer sig att rikta sig till dessa är frågan vem filmen egentligen är gjord för?

Den här gången är jag säker. Jag kommer inte se den 9:e Star Wars filmen på bio. Jag får vänta tills den kommer på Netflix eller liknande, för mitt intresse är extremt svalt. Jag har förlorat mitt hopp om Star Wars i nuläget.

Facebook
TwitterReddit